nieuws

Echtpaar D. voor rechter wegens aftuigen deurwaarder

De trucks van Dennis D. waar beslag op is gelegd
De trucks van Dennis D. waar beslag op is gelegd © RTV Oost
Het is de bizarre apotheose in een even langslepende als spraakmakende affaire. Wanneer transporteur Dennis D. uit Nieuwleusen zijn bedrijf denkt op te kunnen doeken, raakt hij verwikkeld in een loopgravenoorlog met vakbonden en pensioenfonds. Als in de nasleep daarvan de gerechtsdeurwaarder op de stoep staat, zouden bij D. en zijn echtgenote de stoppen zijn doorgeslagen. Het echtpaar moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor mishandeling van de deurwaarder, die daarbij vele tientallen keren met een stalen buis zou zijn geslagen. Hen wordt onder meer poging tot doodslag ten laste gelegd.
Dennis D. komt in de zomer van vorig jaar landelijk in het nieuws omdat hij zijn chauffeurs een brief stuurt. Daarin deelt hij zijn chauffeurs in een A4’tje mee dat ze er verstandig aan doen uit te kijken naar een andere baan. Want als ze terugkeren van vakantie zal het transportbedrijf D. niet meer bestaan.
Daarbij verzuimt de ondernemer zich echter aan bepaalde wettelijke protocollen te houden, waaronder het informeren van uitkeringsinstantie UWV. Als RTV Oost destijds bij hem informeert naar de reden van beëindiging van zijn bedrijf, laat D. in weinig woorden slechts weten dat hij meer tijd voor zichzelf wil.

Grote beroering

De affaire veroorzaakt grote beroering binnen de transportbranche. Niet alleen vanwege de rigoureuze handelswijze van D., maar vooral ook als later blijkt dat er geen pensioenpremies zijn afgedragen.
De vakbond FNV en het pensioenfonds komen daarop in actie en slepen D. voor de rechter. Intussen hebben ze al beslag laten leggen op alle vermogens van D., zowel zakelijk als privé. 

Veroordeeld

De Zwolse kantonrechter oordeelt juli dit jaar dat D. de premies met terugwerkende kracht alsnog aan het pensioenfonds moet betalen. In totaal gaat het om circa 2,8 ton. Dit is overigens inclusief bijna 40.000 euro voor de chauffeurs die D. via een Duitse constructie liet werken.
Los van deze zaak loopt er ook nog een procedure, waarin het pensioenfonds inzage eist in het arbeidsverleden van de chauffeurs. De rechter veroordeelt D. tot betaling van een dwangsom zolang hij hier niet aan heeft voldaan. Daardoor kan het totaalbedrag voor D. nog fors verder oplopen.

Uit de hand gelopen

De gerechtsdeurwaarder is al meerdere keren bij D. op bezoek geweest om de vonnissen ten uitvoer te brengen, maar bij een nieuwe visite in juli dit jaar loopt dat totaal uit de hand. Dennis D. en zijn vrouw Sophie worden er door justitie van verdacht dat ze de deurwaarder niet alleen zo'n anderhalf uur lang gijzelen, maar hem daarbij ook behoorlijk toetakelen.
Het slachtoffer zou vele tientallen malen met een ijzeren buis zijn geslagen. Zelfs als hij al weerloos op de grond ligt, schoppen zijn belagers nog op hem in, aldus het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer loopt een gebroken voet en ellepijp op. Inmiddels heeft hij zijn werk weer opgepakt, maar zelfstandig autorijden gaat nog steeds niet. De deurwaarder moet met een chauffeur op pad.

Verkeersruzie

Overigens blijft het daar volgens justitie niet bij. D. en zijn vrouw worden er namelijk ook nog van verdacht dat ze hun eigen advocaat telefonisch hebben bedreigd. Bovendien moet D. zich - los van de rechtszaak - in een later stadium ook nog voor de rechter verantwoorden voor een verkeersruzie. Daarbij zou hij zijn slachtoffer in zijn diens eigen huis hebben mishandeld, waarbij hij met een knuppel een raam van een deur aan gruzelementen zou hebben gemept. Beelden daarvan, gefilmd met een webcam, gaan rond op sociale media.

Slachtofferrol

Tijdens een eerdere zogenoemde pro-formazitting laten Dennis en Sophie al weten zich bepaald niet te herkennen in de lezing van de officier van justitie. Sterker, zij beschouwen zich zelf als slachtoffers in deze zaak. Zo beweren ze dat de gerechtsdeurwaarder als eerste was begonnen. Toen D. kwam aanrijden en zag dat zijn vrouw zou worden belaagd, zou hij voor haar in de bres zijn gesprongen.
Justitie tilt intussen zwaar aan de zaak. Hoewel het echtpaar opgroeiende kinderen heeft, wordt het al die tijd nog steeds in voorarrest gehouden.
De rechters buigen zich vandaag over de zaak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.