Regio Enschede

Orde van Advocaten na liquidatiepoging in Gronau: 'Veiligheid advocaten verdient serieuze aandacht'

De Nederlandse Orde van Advocaten reageert geschokt op de liquidatiepoging
De Nederlandse Orde van Advocaten reageert geschokt op de liquidatiepoging © News United / Dennis Bakker
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft op Twitter gereageerd op de beschieting op advocaat Philippe Schol in Gronau. 'De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen', staat in de reactie.
De NOvA is geschokt door de liquidatiepoging en verwijst naar de moord op advocaat Derk Wiersum. De advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond in de grote liquidatiezaak Marengo, werd op straat bij zijn huis doodgeschoten.
Daarmee was volgens het verbond al een grens overschreden. 'Dat laat dit incident ook weer zien', doelt de orde op de beschieting in Gronau. Daarom roept NOvA op om meer aandacht aan de veiligheid van advocaten te besteden. 

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Ook stelt NOvA dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op de hoogte was van de bedreigingen aan het adres van Schol. "Er was een melding via de NOvA naar het contactpunt beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk", meldt de orde.
Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. "Juist in het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn", meldt de organisatie.

Voorzorgsmaatregelen

De politie laat in een schriftelijke reactie weten voorzorgsmaatregelen te nemen. 'We merken dat dit incident grote impact heeft. Op de samenleving, maar ook op mensen in het gerechtelijk systeem. De politie heeft daar oog voor en neemt indien nodig voorzorgsmaatregelen.'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.