nieuws

OM eist negen jaar cel in hoger beroep voor neersteken man op vakantiepark Hoge Hexel

OM eist opnieuw celstraf van negen jaar voor neersteken man op vakantiepark
OM eist opnieuw celstraf van negen jaar voor neersteken man op vakantiepark © Getty Images / stgutiez
Het Openbaar Ministerie (OM) eist ook in hoger beroep negen jaar cel tegen een Pool (47) voor het neersteken van een landgenoot in 2017. De verdachte werd in november dat jaar schuldig bevonden en kreeg een celstraf van negen jaar. De verdachte beweert dat hij handelde uit noodweer en ging daarom in hoger beroep.
Het bungalowpark werd gehuurd door een uitzendbureau dat er Poolse werknemers onderbracht. Beide Polen hadden flink gedronken en ruzie gekregen. Het slachtoffer, dat volgens medebewoners bekendstond als een ruziezoeker, had daarnaast ook xtc gebruikt. 

Schilmesje

De verdachte verklaart dat hij zich wilde verdedigen tegen een aanval van de medebewoner en een mes greep waar hij net fruit mee had geschild. Met dat mes stak hij één keer en doorboorde daarmee de belangrijkste slagader van het slachtoffer. Het slachtoffer overleed bijna meteen.
Net als tijdens de rechtszaak twee jaar geleden, had de 47-jarige veel tijd nodig om te vertellen wat er allemaal vooraf ging aan de dodelijke steekpartij. In ieder geval werd er stevig gedronken vanaf het eind van de vrijdagmiddag.
Volgens een goed Pools gebruikt trakteerde hij zijn huisgenoten op wijn en sterke drank omdat hij net zijn eerste loon had ontvangen. Ook langskomende landgenoten kregen een glas aangeboden.

Sfeer sloeg om

De feestelijke sfeer veranderde toen hij een telefoongesprek meekreeg dat een vriend van het slachtoffer voerde met diens vriendin. De buurman zei tegen zijn vriendin 'je bent mijn hoer' en dat beviel de verdachte niet. "Ik weet wel dat het mijn zaak niet was, maar zoiets mag je niet tegen een vrouw zeggen", aldus de Pool tegenover de raadsheren van het Zwolse gerechtshof.
Na het aanspreken van de landgenoot werd de sfeer grimmiger. "Ik had het idee dat ze me uit de tent wilden lokken", vertelde de Pool woensdag. "Ik omhelsde hem en toen gaf hij me een klap." Daarna had het latere slachtoffer op een bepaald moment dreigend op tafel geslagen en geroepen hebben "wie moet ik hier slaan?"
Het maakte volgens de Pool dat hij zich steeds onveiliger ging voelen. Toen hij de volgende middag ontwaakte op de bank omdat hij geslagen werd, aarzelde hij geen moment en greep een mes en stak. "Het ging allemaal heel snel, hij leek me aan te willen vallen, ik weet het niet, het was niet normaal."

'Mes lag er toevallig'

De Pool heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het mes, waarmee hij een elf centimeter diepe wond veroorzaakte, toevallig in de buurt lag omdat hij er 'eerder een appeltje mee geschild had'. De advocaat-generaal gelooft dat verhaal niet en denkt dat hij het bewust had klaar liggen om te gebruiken in geval van nood.
Zij verwerpt ook het beroep op noodweer dat de Pool en zijn advocate aanvoeren. Een huisgenoot omschreef hoe de Pool na het steekincident kalm en rustig op zijn bed de komst van de politie afwachtte en de verklaringen van agenten die geen enkele paniek of angst bij de Pool waarnamen.
Een gedragsdeskundige die de Pool eerder dit jaar onderzocht, zegt dat het erop lijkt dat de steekpartij het gevolg is van opgekropte emoties. Omdat de man ook aangaf dat hij graag naar een bos wilde gaan om daar in alle rust heel hard te kunnen schreeuwen, kwam de deskundige tot de conclusie dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Die conclusie is volgens de advocaat-generaal te kort door de bocht. Ze blijft erbij dat de Pool onder invloed van alcohol een vader van twee kinderen doodde en daarvoor bestraft moet worden.

Doodslag

Volgens het OM is er geen sprake van noodweer, maar van doodslag. Het neersteken van het slachtoffer staat niet in verhouding tot de aanval op de verdachte, pleit het OM. Het Gerechtshof doet op 20 november 2019 uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.