nieuws

Neergeschoten advocaat Schol aan de beterende hand: hij heeft rechercheurs gesproken

Het gaat inmiddels beter met de neergeschoten advocaat
Het gaat inmiddels beter met de neergeschoten advocaat © News United / Dennis Bakker
Het gaat beter met advocaat Philippe Schol, die gisteren is neergeschoten in Gronau, net over de grens bij Glane. Hij heeft inmiddels kort met rechercheurs gesproken. Over de inhoud van dat gesprek wil het Duitse Openbaar Ministerie niets zeggen. Justitie wil ook niets kwijt over de verwondingen van Schol, omdat dit daderkennis kan zijn.
De 43-jarige Schol, die ook als curator werkzaam is, werd gisteren in zijn woonplaats beschoten vanuit een witte rijdende auto. Hij zou volgens de Duitse politie ten minste één keer zijn geraakt.
In de kleine witte auto met Nederlands kenteken zouden meerdere mensen met 'een zuidelijk uiterlijk' hebben gezeten. Er zijn nog geen verdachten gearresteerd. De Duitse en Nederlandse politie zijn aan het zoeken.

Curator

Schol heeft de afgelopen jaren een paar grote faillissementen in Twente afgewikkeld. Hij werd al geruime tijd bedreigd en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen.

Failliete sportschool

Die bedreigingen zouden te maken hebben met zijn werk als curator, waarbij hij faillissementen afwikkelde. Zo was hij onder meer betrokken bij het faillissement rondom Olympic Gym. Eén van de vestigingen, in Losser, maakte een doorstart. Het pand werd vorige maand beschoten.  
De vestiging in Hengelo werd beklad, waarbij de naam van de voormalige eigenaar werd genoemd. De mede-eigenaar van deze sportschool kwam in 2017 in het nieuws toen hij werd aangehouden op verdenking van witwassen van geld.
Schol heeft de mede-eigenaar vervolgens voor bijna 2,5 miljoen euro persoonlijk aansprakelijk gesteld, waarna hij met de ondernemer een hoog oplopende ruzie kreeg. Of deze affaire iets te maken heeft met de aanslag van gisterochtend, is niet bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.