nieuws

Justitie begint zoekactie naar ondergedoken getuige in viervoudige moord

Dossier kwartetmoord
Dossier kwartetmoord © RTV Oost
Justitie begint een zoekactie naar de ondergedoken illegale Vietnamees, die getuige is in de viervoudige moord in Enschede. Dat meldde officier van justitie Aidan van Veen donderdag tijdens een zogenoemde pro-formazitting rond deze spraakmakende zaak. De verdachten lieten deze keer verstek gaan omdat ze zich bedreigd voelden nadat ze tijdens eerdere zittingen waren bespuugd en verbaal bedreigd.
door Jan Colijn en Tom Meerbeek
Zoals RTV Oost vanochtend meldde, was deze Vietnamees degene die de lijken van de vier mannen ontdekte. Nadat hij was verhoord, is hij de volgende dag weer op vrije voeten gesteld. De Vietnamees dook daarop meteen weer onder in de illegaliteit en is sindsdien spoorloos. Net als zijn vriendin, van wie eveneens ieder spoor ontbreekt.
Advocaat Roy van der Wal, raadsman van een van de hoofdverdachten, liet tijdens de zitting vandaag weten dat hij de met name de Vietnamese hennepknipper als getuige wil horen. Daarop meldde het OM dat nu een poging wordt gedaan de man te achterhalen. Bronnen laten tegenover RTV Oost weten dat de Vietnamees nog altijd in ons land verblijft.
Voorheen werd steeds aangenomen dat het de echtgenote van de doodgeschoten growshophouder was, die de vier ontzielde lichamen zou hebben ontdekt.
Het was echter de Vietnamees, die als hennepknipper in het Twentse 'circuit' werkt, die die fatale dag door de growshophouder was gebeld om wat hand- en spandiensten te verrichten. Vlak nadat de vier mannen waren doodgeschoten, kwam hij aan bij de growshop. 

Bestaan getuige verzwegen

De Vietnamees heeft de growshophouder nog door elkaar gerammeld om te kijken of er nog enige redding mogelijk was, maar toen bleek dat het slachtoffer dood was, is hij er vandoor gegaan.
Vervolgens heeft hij zijn vriendin gebeld, die op haar beurt de vrouw van de growshophouder alarmeerde. Die fietste meteen naar de growshop, waar ze gillend de buurt alarmeerde. Omdat ze de Vietnamees niet wilde verklikken, heeft ze het bestaan van deze man aanvankelijk verzwegen.

Spoorloos

Omdat de Vietnamees bang was dat het rechercheteam via eventuele achtergelaten (DNA-)sporen hem mogelijk op het spoor zou komen, besloot hij enkele dagen later om zich alsnog te melden aan het politiebureau. Na enkele verhoren werd hij de volgende dag weer op vrije voeten gesteld. Omdat hem tijdens het verhoor ook was verteld dat hij mogelijk ons land zou worden uitgezet, dook hij meteen weer onder. Sindsdien is hij spoorloos. Ook van zijn ontbreekt ieder spoor.
Advocaat Roy van der Wal wil de Vietnamees horen als getuige, vooral vanwege het tijdstip dat de man bij de growshop arriveerde. "Mogelijk beschikt hij over belangrijke informatie." Bovendien is nog steeds onduidelijk van wie de voetafdruk - met maatje 39 - afkomstig is die in een bloedplas is ontdekt. De raadsman wil ook de Vietnamese vriendin laten horen.

Geen veilig gevoel

Tijdens de zitting vandaag bleek ook dat de vader en zijn twee zonen, die door justitie verantwoordelijk worden gehouden voor de viervoudige moord, zich niet meer veilig voelden in de rechtbank. Dat was de reden waarom ze deze keer niet kwamen opdagen. Volgens hun advocaten hebben ze het als intimiderend ervaren dat ze tijdens twee eerdere zittingen werden bespuugd en uitgescholden. 
Een aantal nabestaanden was om die reden al vanaf de publieke tribune verbannen naar een afgeschermd deel, waar ze vanachter het glas de hele zaak moesten volgen. Wat het OM betreft, zouden deze nabestaanden - na enkele goede gesprekken en het beloven van beterschap - straks de inhoudelijke behandeling alsnog weer vanuit de rechtszaal mogen volgen.

Met respect

Al toonde de rechter zich wel onverbiddelijk: alle toeschouwers die zich niet kunnen beheersen, zullen voortaan uit de zaal worden verbannen. "Hoe begrijpelijk het ook is dat de emoties je door de keel gieren. We moeten elkaar hier met respect behandelen en iedereen moet hier onbevreesd kunnen zeggen wat hij wil."
De strafzaak wordt in april inhoudelijk behandeld. Vanwege aanvullende onderzoekswensen van advocaten en de resultaten van extra sporenonderzoek is voor begin januari een extra zittingsdag ingelast.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.