nieuws

Curatorenvereniging over neergeschoten advocaat: 'Het werk is gevaarlijker geworden'

Volgens Insolad is het werk van curatoren gevaarlijker geworden
Volgens Insolad is het werk van curatoren gevaarlijker geworden © iStock / Getty Images Plus
Insolad, een specialisatievereniging voor advocaten die zich bezighouden met faillissementen, vindt dat het werk van curatoren gevaarlijker is geworden. "Het geweld naar curatoren toe is niet in aantallen toegenomen, maar het is kennelijk wel extremer geworden", zegt voorzitter Flip Schreurs naar aanleiding van de neergeschoten advocaat Philippe Schol. "Een heel schokkende gebeurtenis."
De voorzitter baseert zich daarbij ook op een inventarisatie die de vereniging onlangs nog onder haar leden hield.
Dat het geweld tegen curatoren bij het afhandelen van faillissementen extremer wordt, heeft volgens Schreurs een aanwijsbare oorzaak. "In 2017 is onze taak verzwaard. Curatoren moeten bij faillissementen ook onderzoek naar fraude doen."

'Steen door de ruit'

Schol werd al langere tijd bedreigd en kreeg zelfs beveiliging. Vermoedelijk komt die dreiging voort uit het faillissement van een sportschool waar de curator mee bezig was. "Ik heb het dossier ingezien wat de aanleiding voor de beschieting zou zijn. Dat werk heeft'ie (curator Schol, red.) hartstikke goed gedaan", vertelt de verenigingsvoorzitter.
Een curator die met geweld te maken krijgt, is volgens Schreurs zeker geen uitzondering. "Iedereen heeft wel eens een faillissement waar het knettert. Elk jaar zijn er meerdere incidenten. Denk daarbij aan een steen door de ruit of een auto die in brand wordt gestoken. Maar wat er gisteren is gebeurd, is écht heel erg heftig."

'Meer aandacht voor gevaar'

Omdat met het onderzoek naar fraude een risico gepaard gaat, wil Insolad dat er meer aandacht komt voor het beroep. "Er hoort meer beleid bij, daar is dus een rol voor de overheid weggelegd."
De beroepsvereniging gaat zich nog beraden over een nieuwe peiling over de dreiging onder haar leden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.