nieuws

'Deventer is vandaag de erfgoedhoofdstad van Nederland'

Wie denkt dat er tijdens het Nationaal Monumentencongres in de Deventer Lebuïnuskerk alleen maar grijze, monumentale hoofden rondlopen, heeft het mis. De 'slechts' 31-jarige Christian Pfeiffer uit Weesp is er verkozen tot monumententalent. En dat mag gerust bijzonder genoemd worden in een wereld waar toch vooral over erfgoed van 100 jaar en ouder wordt gesproken.
Pfeiffer won de prijs vanwege zijn verdiensten als innovatieve erfgoedbewaarder. Hij is vrijwillig molenaar, jeneverstoker en beleidsmedewerker bij de Bond Heemschut. "Ik beschouw het als een eretitel, monumententalent", zegt hij. Het geldbedrag dat bij de prijs hoort gaat hij geheel in stijl besteden. "Ik denk aan een studie architectuurhistorie."
"Deventer is vandaag de erfgoedhoofdstad van Nederland", zegt Barend-Jan Schrieken, directeur van de NV Bergkwartier in Deventer. Op het congres hebben vakmanschap, vrijwilligerswerk en de toekomst van de monumentenzorg een prominente plek op de agenda gekregen. Daarbij zijn ruim vierhonderd professionals uit de Nederlandse erfgoedwereld aanwezig.

'Deventer doet het goed'

De NV Bergkwartier was in de voorbije decennia voor een flink deel verantwoordelijk voor het monumentale stadsherstel in Deventer. Schrieken: "Ik denk dat we het op erfgoedgebied goed doen in Deventer. Misschien moeten we ons nog iets meer focussen op het Hanzeverleden, maar Deventer doet het goed."
Dat vindt ook de winnaar van de talentenprijs, Pfeiffer. "Deventer hoort echt bij de mooiste monumentale steden van Nederland. Het is passend om het congres hier te houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.