nieuws

Viervoudige moord: justitie liet Servische undercover-agent 'nummer 67' invliegen

Justitie vloog een 'Joego' in als undercover agent
Justitie vloog een 'Joego' in als undercover agent © Getty Images
Ze dacht dat ze in een slechte film was beland. Zizi W., de Bredase die zou hebben bemiddeld bij de levering van de wapens die zijn gebruikt bij de viervoudige moord in Enschede. Ineens stonden er twee mannen voor de deur, onder wie een vervaarlijke uitziende boomlange Serviër. Het waren de undercover-agenten 67 en 85, maar Zizi dacht dat ze te maken had met familie van de hoofdverdachten in deze zaak. Van wie ze bovendien wist dat dat Servische oorlogsveteranen zijn. "En dat zijn doorgaans geen padvinders", aldus haar advocaat Yehudi Moszkowicz.
Door: Jan Colijn en Tom Meerbeek
Zizi moest vandaag voor haar rol in deze spraakmakende zaak voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Daarbij vroeg haar raadsman om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Volgens Moszkowicz heeft justitie ongeoorloofde middelen gebruikt en daarmee alle recht op strafvervolging verspeeld. "Justitie is z'n boekje te buiten gegaan."

Moordwapens - en kleding

De vermeende schutters van de viervoudige moord, een vader en zijn twee zonen, zaten al achter de tralies toen de twee mannen ineens bij Zizi op de stoep stonden. De Bredase had een relatie met oudste zoon Dejan. Volgens justitie zou Zizi niet alleen hebben bemiddeld bij de levering van de moordwapens, maar ook nog hebben geholpen bij het wegmoffelen van de twee tassen, waar het rechercheteam Litouwen zo naarstig naar op zoek was. Daarin zat de kleding die de drie verdachten tijdens de 'kwartetmoord' zouden hebben gedragen.

Jaguar en strak pak

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz ging het er bij de undercover-actie op z'n zachtst gezegd nogal intimiderend aan toe. Bedreigend zelfs. Ineens stonden er twee mannen bij haar op de stoep en vroegen Zizi's moeder dat ze haar dochter wilden spreken. Terwijl er rond hetzelfde tijdstip een grote Jaguar voor haar huis stond geparkeerd, met daarnaast een man, strak in het pak.
Volgens Moszkowicz stelden de twee mannen zich voor als familie van de A.'s, hoofdverdachten in de 'kwartetmoord'. Wat Zizi niet wist was dat het ging om twee undercover-agenten, in het strafdossier aangeduid met nummers die eindigen op 67 en 85. Nummer 67 is de codenaam voor de Servische agent, 'undercover 85' fungeerde als tolk.

'Afval' opruimen

"Ze zeiden dat ze waren gestuurd om 'afval' van de familie op te ruimen", aldus de raadsman. Om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken, heeft justitie zelfs een Servische agent ingevlogen die hetzelfde accent sprak als de A.'s. "Oneerbiedig gezegd een Joego-type."
De twee mannen zouden Zizi's moeder hebben weggestuurd en haar haar telefoon hebben afgenomen zodat ze geen alarm kon slaan.
Vervolgens zouden de twee undercovers behoorlijk over de schreef zijn gegaan. "Mijn cliënte heeft gezegd dat ze een advocaat wilde bellen, maar de mannen zeiden dat dat niet hoefde. Cruciaal is dat mijn cliënte zich niet aan de situatie kon onttrekken. Ze was immers thuis, terwijl haar moeder boven zat."

'Are you my enemy?!'

Volgens de advocaat was er sprake van een regelrechte verhoorsituatie. Maar daarbij kon ze geen beroep doen op haar rechten, waar ze volgens Moszkowizc recht op had. "Zoals haar zwijgrecht. Er is haar meerdere keren een advocaat geweigerd."
Bovendien werd Zizi op niet al te zachtzinnige wijze onder druk gezet. De volgens Moszkowicz boomlange Serviër zou op een gegeven moment hebben geschreeuwd: "Are you my enemy!"

Ander belangrijk argument is volgens de advocaat het moment waarop justitie de undercovers inschakelde: enkele maanden na de moord, terwijl de verdachten bovendien al vast zaten. "Een zwaar opsporingsmiddel als undercover-agenten mag alleen worden ingezet als eerder onderzoek niets opleverde."
Moszkowicz vindt dat het OM buitenproportioneel heeft gehandeld en daarmee alle recht op strafvervolging heeft verspeeld. Hij vroeg de rechtbank om het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Misleiding

Het OM zegt dat er geen overtredingen zijn begaan door de undercovers. "De moeder van Zizi liep zelf weg en liet haar telefoon liggen. En Zizi zag zelf af van het bellen met haar advocaat. Ze dacht dat haar telefoon afgeluisterd werd door de politie. Toen hebben ze de telefoons inderdaad aan de kant geschoven." Over de inzet van een Servische undercover zegt het OM: "Bij een dergelijke actie komt altijd misleiding kijken."
Mogelijk is de undercoveractie nog vastgelegd op beeld of geluid. Ook zou het kunnen dat de actie live is meegeluisterd door het opsporingsapparaat. Op vragen daarover van strafpleiter Moszkowicz moest het OM het antwoord schuldig blijven. "Dat zou ik aan de teamleiding van de undercovers moeten vragen."
Moszkowicz vroeg ook nog of hij de undercover-agenten mocht horen. "En ook de teamleiding en de begeleidend officier van justitie." De rechtbank was het echter eens dat de undercoveractie was geoorloofd en goed was uitgevoerd. 
Of Zizi haar verhaal gaat vertellen, ligt volgens haar raadsman aan de bescherming die zij van Justitie krijgt. De rechtszaak gaat begin volgend jaar verder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.