nieuws

Zwols meisje (16) slachtoffer van mensenhandel, cel geëist voor mannen die seks met haar hadden

OM eist drie maanden cel voor betaalde seks met 16-jarige Zwolse
OM eist drie maanden cel voor betaalde seks met 16-jarige Zwolse © Getty Images / KatarzynaBialasiewicz
Het Openbaar Ministerie eist drie maanden cel voor twee 41-jarige mannen die betaalde seks met een 16-jarig meisje uit Zwolle zouden hebben gehad. Het meisje werd aangeboden door een 49-jarige man uit Steenwijk. Die werd in februari veroordeeld voor mensenhandel, ontucht en kinderporno. 
De zaak kwam in juli vorig jaar aan het licht door een anonieme tip. De tipgever meldde dat een man een minderjarig meisje op een parkeerplaats in Ruinen aanbood voor betaalde seks.
Het kenteken werd nagetrokken. De agenten kwamen uit bij de man uit Steenwijk. De tiener zat tijdens de aanhouding in de auto van de man.

Leeftijd niet bekend

De namen van de mannen, uit Nijeveen en Stuifzand, stonden in de telefoons van de Steenwijker en het meisje. Het adres van een van de verdachten stond bovendien in het navigatiesysteem van de Steenwijker.
De man uit Stuifzand bekende seks te hebben gehad met het meisje. Hij zegt dat hij niet wist dat ze 16 jaar oud was. "Als ik dat had geweten, dan had ik de politie gebeld", zei hij.

'Met geen vinger aangeraakt'

De man uit Nijeveen ontkende dat hij seks had met de tiener. Hij had 'slechts' toegekeken. Uit de WhatsApp-gesprekken bleek dat hij meermalen contact had met het meisje en haar pooier. "Maar er gebeurde telkens niets. Ik heb haar met geen vinger aangeraakt", zei de man. Hij walgt van seks met minderjarigen, zei hij: "Ik heb dat meisje nergens voor betaald."
De officier van justitie verwijt de mannen dat zij de leeftijd van het meisje nooit hebben gecheckt. "Die verantwoordelijkheid ligt bij deze verdachten", zei de aanklaagster. Het meisje is een beschadigde tiener die onder toezicht stond van Jeugdzorg. Ze wilde geen aangifte doen en werkte niet mee aan het onderzoek. Ze was bang voor een gesloten plaatsing in een inrichting.

'Straf op zich'

De verdachten hebben beiden een blanco strafblad. Volgens de officier hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ontucht, die niet kan worden afgedaan met een werkstraf. De advocaat van de man uit Nijeveen pleitte voor een vrijspraak, omdat de Nijevener niet op het seksaanbod was ingegaan. 
Volgens de advocaat van de verdachte uit Stuifzand is 'het zoeken naar een avontuurtje uitgelopen in een horrorzaak'. De impact voor deze verdachte is zodanig groot, 'dat dit al een straf op zich is geweest'. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.