nieuws

Overijsselse hartkliniek in Tanzania: "Ze moeten het uiteindelijk zelf doen"

Terwijl artsen en verpleegkundigen trainingen en voorlichting geven, wordt er volop vergaderd door ‘techneuten’. De eerste hartkliniek van Tanzania wordt langzaam maar zeker een feit. En dus wordt het personeel druk voorbereid.
Door: Teun van der Velden en Hans Bellert

De leerlingen van Trea Buitelaar en Martien Wissink zingen ‘Staying Alive’ van de Bee Gees. Precies de maat die nodig is om goed te reanimeren. Drukken op ‘Ah, ha, ha, ha staying alive’, moet de patiënt in leven houden. Deze keer is het een reanimatiepop die eerder is gedoneerd vanuit Twente.
Reanimatiecursussen zijn nodig om de medewerkers voor te bereiden op het echte werk. Uiteindelijk moet één van de cursisten zelf leraar worden, zegt Martien.

Verderop vergaderen ook architect Richard Brok en Rogier de Winter van Jong VolkerWessels, het jongerenprogramma van het bouwbedrijf opgericht door wijlen Dik Wessels. Jong VolkerWessels is de jongerenafdeling die projecten in het buitenland ondersteunt, hoewel Rogier opmerkt dat ‘ze het uiteindelijk wel zelf moeten doen hier’.

'Uitdaging'

Richard Brok heeft al een tekening gemaakt van de nieuwe kliniek. Hij vertaalt de Nederlandse eisen naar Tanzaniaanse maatstaven. "En dat is best een uitdaging."
Hij is enthousiast over het hele project, en blijft onvermoeibaar met zijn tekeningen rondlopen en praten over de mogelijkheden en uitdagingen. Volgens hem komt de realisatie steeds dichterbij.
rtvoost-menu-stichtingdeeethoek-2-evenementen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.