nieuws

De 'Schrik van Enschede' vaart wel bij tbs-behandeling: "Leer met agressie omgaan"

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / alexkich
Als hij vroeger een café in Enschedese binnenstapte, werd de politie direct ingeschakeld. Zo groot was de kans dat de 47-jarige Enschedeër volledig los ging en mensen in elkaar timmerde. Een ernstige mishandeling van een vrouw in 2014 leverde hem uiteindelijk tbs op. Sindsdien is er veel veranderd.
Dat werd duidelijk tijdens een zitting rond de verlenging van de tbs voor de rechtbank in Almelo. Behandelaars zien 'licht aan de horizon', maar denken dat er nog wel veel moet gebeuren. Het Openbaar Ministerie gaat daarin mee en eist een verlenging van twee jaar.

Complimenten
"Ik doe dat niet vaak, maar een compliment is op z'n plaats" zei de officier van justitie voordat hij zijn eis uitsprak. Uit rapportage, maar vooral ook uit het verhaal van de 47-jarige zelf, blijkt dat hij inmiddels grote stappen heeft gezet. De man woont inmiddels niet meer in een kliniek, maar in een instelling voor begeleid wonen. Hij werkt als verhuizer bij een bedrijf in het noorden.

Waarschijnlijk moet de Enschedeër de rest van zijn leven begeleid wonen, maar dat accepteert hij. "Ik heb andere manieren gevonden om met agressie om te gaan", legt hij uit. Ook begeleiders zeggen dat hij meer inzicht heeft in zijn problemen.

'Heilzame werking'

Opvallend is dat de 47-jarige zelf ook wil dat zijn tbs met twee jaar wordt verlengd. Hij ziet de heilzame werking en wil nog veel meer leren. "Ik voel me er prettig bij."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.