nieuws

Zo verliep de emotionele rechtszitting tegen transportondernemer Dennis D.

Dit gebeurde er tijdens de emotionele rechtszitting tegen transportondernemer Dennis D.
Dit gebeurde er tijdens de emotionele rechtszitting tegen transportondernemer Dennis D. © Getty Images / takasuu
De rechtbank had aanvankelijk twee uur uitgetrokken voor de behandeling van de strafrechtszaak tegen transportondernemer Dennis D. en zijn vriendin Sophie B. uit Nieuwleusen. Uiteindelijk vergde de behandeling vrijwel de hele dag. Een overzicht van wat er zich afspeelde tijdens de emotionele zitting in Zwolle.

De zaak in het kort

Tegen Dennis D. en zijn echtgenote Sophie B. is vijf jaar cel geëist voor het mishandelen en afpersen van een deurwaarder. Daarnaast wil het OM dat de schadevergoeding van ruim 22.000 euro toegekend wordt.
De beide verdachten zien zichzelf als slachtoffer, zo blijkt al snel tijdens de zitting. Volgens hen was het juist de gerechtsdeurwaarder die zich agressief gedroeg. Ze moesten zich noodgedwongen verdedigen, aldus het stel. Ze beroepen zich op noodweer of noodweer exces. 
De advocaat van het stel vraagt zich zelfs af of de deurwaarder zichzelf achteraf letsel heeft toegebracht. Dit om de mishandeling en de gijzeling ernstiger te laten lijken dan het was. De verdediging vindt dat uit de medische foto's blijkt dat de verwondingen aanmerkelijk minder erg zijn dat de arts in zijn verslag zou hebben beschreven.
Het in de zaal aanwezige slachtoffer heeft tot dat moment alles stilzwijgend aangehoord, maar deze beschuldiging raakt hem diep. Steunend op de kruk die hij nog steeds nodig heeft met lopen, beent de deurwaarder verbeten de zaal uit. 

'Deurwaarder was de agressor'

Met name Sophie B. laat blijken dat ze zich al langer gestrest voelde van alles wat in die periode op hen afkwam. Haar verklaring over de mishandeling wijkt op vrijwel alle fronten af van die van de deurwaarder. Juist hij zou haar geslagen en geschopt hebben. Juist hij zou de agressor zijn geweest.
Dat de vrouw twee dagen na het incident aan een arts vertelt dat ze geen klachten heeft, is volgens haar ook niet waar. Ze heeft het gevoel dat iedereen haar tegenwerkt. "Het hele gezin is uit elkaar gerukt, alles is erop gericht om ons te gronde te richten." Ze besluit haar relaas in tranen.

'Rechtbank heeft last van tunnelvisie'

Ook Dennis D. ontkent schuldig te zijn. Volgens hem heeft de rechtbank last van tunnelvisie en doet ze niet aan waarheidsvinding. D. onderbreekt de rechter ook meermaals.
Appjes aan anderen, waaruit zou blijken dat het stel met voorbedachte rade te werk is gegaan, zouden volgens D. over iets anders zijn gegaan. Ook de app die hij stuurde aan zijn broer, zou gaan over iets anders. 'Mondje dicht', schreef hij. Maar waarop D. dan doelde, dat wordt niet duidelijk. Volgens beide verdachten heeft ook de politie veel fout gedaan.

'Steeds anderen de schuld geven'

Intussen wordt duidelijk dat het stel een dag voor het incident een strafbaar feit beging. Een advocaat die hen eerst bijstond in een civiele zaak over pensioengelden, zou het stel niet goed hebben vertegenwoordigd. Telefonisch schelden ze haar de huid vol en bedreigen haar met de dood. 
"De schuld ligt steeds bij een ander, maar u rekent uzelf niets aan", merkt de rechter op. Niet alleen door de rechter, ook in het rapport van de reclassering worden de karakters van verdachten zo beschreven. Omdat beiden alles stelselmatig ontkennen, weet reclassering niet of de kans op herhaling aanwezig is.

Strafmaat

Volgens de officier van justitie is klip en klaar wat er die dag gebeurd is. Ze laat het zware letsel meewegen in de strafmaat en ook het gebruik van slagwapens telt fors. Als de deurwaarder de stalen pijp richting zijn hoofd niet meermaals met zijn arm had afgeweerd, zouden ze hem zeker hebben doodgeslagen, aldus de officier.
Sophie B. kan een glimlach bij tijd en wijle maar met moeite onderdrukken. Als uiteindelijk de eis wordt voorgelezen, kijken beide verdachten strak vooruit.

Vijf jaar gevangenisstraf

Omdat Sophie B. en Dennis D. intensief hebben samengewerkt, geldt voor beiden dezelfde eis: vijf jaar gevangenisstraf en het betalen van de vordering van het slachtoffer. Die wil onder meer voor medische kosten en gederfde inkomsten een bedrag van ruim 22.500 euro. De man zal de rest van zijn leven moeten omgaan met de beperkingen die het geweld hem heeft opgeleverd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.