nieuws

'Lelystad Airport biedt Schiphol alleen de eerste jaren ruimte'

'Belevingsvlucht' naar Lelystad Airport
'Belevingsvlucht' naar Lelystad Airport © Thinkstock / Fahroni
Alleen de eerste jaren zal Lelystad Airport een ontlasting zijn voor Schiphol. Dat staat in een nog geheim rapport dat de NOS heeft ingezien. Daarna zullen zich vooral nieuwe prijsvechters op het vliegveld vestigen. Maatschappijen die nu nog niet op Schiphol zitten, liggen politiek erg gevoelig.
Op het moment dat Lelystad Airport opengaat voor vakantievluchten, wordt Schiphol ontlast. Creëren van ruimte op Schiphol is ook het doel dat het kabinet voor ogen heeft met de luchthaven in Lelystad. 
Om te weten of dit plan ook gaat werken, heeft minister Van Nieuwenhuizen een onafhankelijk marktonderzoek laten uitvoeren onder vliegmaatschappijen. Dit rapport is inmiddels klaar en volgens de NOS is het nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Intercontinentaal

Lelystad Airport is intussen meer dan een foutendossier, een steen in de maag van het kabinet. Het overvolle Schiphol moet lucht krijgen door het verplaatsen van vluchten naar Lelystad. De ruimte die dit biedt, zal gebruikt worden voor intercontinentale vluchten, vooral van de KLM. Maar de opening van het poldervliegveld als vakantieluchthaven is nog steeds niet in zicht en de problemen stapelen zich op. 

Politiek gevoelig

Uit het rapport blijkt ook dat een paar jaar na de opening vooral nieuwe prijsvechters zich op Lelystad Airport zullen vestigen. En dat druist in tegen de voorwaarde van de Tweede Kamer. De verwachting is dat het rapport weer voor de nodige politieke discussie over de opening van de luchthaven in Lelystad gaat zorgen.
De VVD heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee dat nieuwe maatschappijen zich in Lelystad vestigen. Coalitiepartijen D66, ChristenUnie, de linkse oppositie en 50PLUS willen alleen vluchten van Schiphol in Lelystad. Autonome groei van de luchthaven zien ze niet zitten en juist dat kunnen we verwachten, als de voorspelling in dit rapport uitkomt.
Lelystad Airport is vanaf vandaag volledig uitgerust voor groot gebruik. Er zullen nog geen vakantievliegers landen maar er is wel luchtverkeersleiding op het vliegveld aanwezig. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zijn de vliegroutes actief tussen 18.00 uur en 22.00 uur 's avonds. 'Dan is er militaire verkeersleiding met radarbegeleiding.' Het gaat volgens LVNL om een klein aantal vluchten per dag, alleen van kleine vliegtuigen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.