nieuws

Gewraakte Overijsselse rechter voor de Amsterdamse rechter

Een rechter komt zelf voor de rechter te staan
Een rechter komt zelf voor de rechter te staan © RTV Oost / Rogier van den Berg
De rechtbank in Amsterdam gaat zich zeer waarschijnlijk buigen over de zaak rondom een Overijsselse rechter die mogelijk valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Dat heeft de Hoge Raad bekendgemaakt aan advocaat Yehudi Moszkowicz, die aangifte had gedaan tegen de rechter. Eerder al werd de betreffende rechter van een strafzaak afgehaald, nadat de advocaat een wrakingsverzoek had ingediend. 
Moszkowicz staat een voormalige bankier bij die miljoenen euro's zou hebben witgewassen. In een voorbereidende rechtszitting afgelopen juni vergat de gewraakte rechter een zin uit te spreken om het onderzoek te schorsen voor onbepaalde tijd, van groot belang voor het voorarrest van een verdachte.
Maar gek genoeg kwam dat wel in het proces-verbaal van de zitting terecht. Ondanks dat uit videobeelden bleek dat de zin niet was uitgesproken, bleef de rechter volhouden dat het proces-verbaal correct was opgemaakt. Dat maakte dat hij 'de uiterlijke schijn heeft gewekt van vooringenomenheid' en werd vervolgens van de zaak gehaald. 

Uniek

Het is zeldzaam dat een wrakingsverzoek wordt toegewezen. "Dat gebeurt maar één op de vijftig keer of zo", aldus een eerdere reactie van de strafpleiter. "Dit is niet bepaald een klein succesje."
Moszkowicz heeft vervolgens aangifte van valsheid in geschrifte gedaan tegen de rechter. Ook dat is uniek te noemen. Deze week maakte de Hoge Raad aan hem bekend dat de zaak zeer waarschijnlijk voorkomt bij de rechtbank Amsterdam. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.