Nieuws

Recherche onderzoekt tips over Zwolse vermeende drugsoorlog

Mogelijk hebben de autobranden in Stadshagen van deze week te maken met de drugsoorlog
Mogelijk hebben de autobranden in Stadshagen van deze week te maken met de drugsoorlog © NewsUnited/Stefan Verkerk
De recherche in Zwolle onderzoekt momenteel twee tips over een vermeende drugsoorlog in de stad. De tips kwamen binnen na oproepen bij de televisieprogramma's 'Opsporing Verzocht' en 'Onder de Loep'. Over de inhoud van de tips wordt niets gezegd. Eerder liet de politie al weten vooral de hoop gevestigd te hebben op informatie uit de onderwereld. Ook wordt bekeken of het uitbranden van twee auto's deze week verband houdt met de zaak.
De autobranden waren afgelopen nacht en dinsdagnacht in de wijk Stadshagen, dicht bij uitvalswegen. Veel buurtbewoners maken de link met een schietpartij die er nog niet lang geleden in de wijk was. Een 26-jarige wijkbewoner werd toen beschoten met tientallen kogels uit een automatisch wapen. Hij raakte gewond aan zijn arm. Van de daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
Twee weken terug was er nog een schietpartij in Zwolle-noord. In de wijk Holtenbroek werd een wit busje beschoten, daarbij raakte een man gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat de schietpartijen deel uitmaken van een slepende drugsoorlog in de Hanzestad.

Aanhoudingen

Vorige week werden de 26-jarige man die beschoten was in Stadshagen en zijn broertje aangehouden voor betrokkenheid bij weer een andere schietpartij, drie jaar geleden. Toen werd er net buiten Zwolle een busje met twee inzittenden beschoten.

Drugsoorlog

Mogelijk houden bovenstaande schietpartijen allemaal verband met elkaar. "Het is één van de scenario's waar we rekening mee houden", zegt de politie.
Volgens bronnen in de Zwolse onderwereld strijden twee drugsbendes om de macht, met deze schietpartijen als gevolg. "We houden rekening met een scenario waarbij er een conflict is met een drugsgerelateerd karakter", zegt de politiewoordvoerder.

Uitgebrande Clio

De politie zoekt mensen die iets hebben gezien of gefilmd van de schietpartij in Holtenbroek of die iets meer weten van een donkerrode Renault Clio die uitgebrand terug is gevonden in het buitengebied ten zuiden van Zwolle. Die auto is mogelijk gebruikt bij de schietpartij in Holtenbroek. Het voertuig was eerder gestolen in Den Haag.

Verdachten

De Zwolse broers zitten voorlopig nog vast. De 26-jarige blijft zeker de komende dagen nog achter de tralies. De vraag is of zijn broertje kan worden uitgeleverd aan Nederland. Hij werd opgepakt in het Duitse Gronau.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.