nieuws

Hoe moet het verder met 'slagveld' Staphorst na vertrek burgemeester Segers?

Hoe moet het verder met 'slagveld' Staphorst na vertrek Burgemeester Segers?
Hoe moet het verder met 'slagveld' Staphorst na vertrek Burgemeester Segers? © RTV Oost
Segers vergiste zich in de gemeente Staphorst; een gemeente waar wethouders soms teveel bezig zijn met de eigen achterban. Dat zegt Eelco Kuiken, die als journalist al vijftien jaar de gemeentepolitiek volgt. Volgens hem heeft Staphorst een bestuurder nodig die met de vuist op tafel slaat. "Want momenteel is het er een slagveld."
Donderdagavond maakte Theo Segers bekend de kleinste gemeente van Overijssel te verlaten en burgemeester te worden van gemeente Molenland in Zuid-Holland. En daarmee is hij misschien wel de belangrijkste persoon die het gemeentehuis van Staphorst in korte tijd verlaat. 

Leegloop

Eerder vertrokken namelijk ook een wethouder, de gemeentesecretaris, de griffier en een communicatiemedewerker. "Als je vraagt waarom ze vertrekken, zeggen ze bijna allemaal ergens anders een mooie kans te hebben gekregen. Maar het is wel opvallend", zegt Kuiken. 
Volgens Kuiken heeft Segers, die voor het eerst het burgemeestersambt bekleedde, zich vergist in de gemeente. "Het is een vrij homogene gemeenschap. De christelijke partijen SGP, ChristenUnie en CDA zijn allemaal grote partijen die een wethouder leveren. Maar soms is een wethouder te veel bezig met zijn eigen achterban."

Verkeken

"Dat betekent dat je als burgemeester er heel streng op moet toezien dat je wethouders niet in de verleiding komen alleen hun eigen achterban tevreden te houden. Ik denk dat Segers zich daar een beetje op verkeken heeft."  

Bezuinigen

De gemeente Staphorst staat er niet florissant voor. "Ze kampen met enorme tekorten en er moet flink bezuinigd worden", zegt Kuiken. De nieuwe burgemeester, of eigenlijk al de interim burgemeester die in januari het stokje van Segers zal overnemen, zal flink aan de bak moeten.

Ervaring

"Je hebt in Staphorst echt een politiek zwaargewicht nodig met flink wat bestuurlijke ervaring die echt de neuzen dezelfde kant in kan krijgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.