nieuws

FNV wil 'middeleeuwse toestanden' arbeidsmigranten in Heino aanpakken

Martijn Dadema, burgemeester van Raalte
Martijn Dadema, burgemeester van Raalte © RTV Oost
"Middeleeuwse toestanden." Zo omschrijft FNV-vakbondsbestuurder Bart Plaatje de leefomstandigheden van zo'n tweehonderd arbeidsmigranten op een vakantiepark in Heino. Daarom biedt de FNV vanmiddag de Raaltese burgemeester Martijn Dadema een zwartboek aan met alle misstanden.
De migranten die op het vakantiepark leven hebben via het uitzendbureau werk. Volgens Plaatje zijn deze buitenlandse mensen het slachtoffer van een verdienmodel. "Ze leven met z'n tweeën in een slaapkamer van twee bij twee meter en betalen daar honderd euro per week voor", legt hij uit. 
Ook worden ze regelmatig gecontroleerd. "Dat gebeurt om de haverklap, moeten ze hun koffer leeghalen. Bovendien mogen ze zich niet inschrijven bij de burgerlijke stand van het uitzendbureau waarvoor ze werken", stelt Plaatje.

Kleine verbeteringen

De FNV-bestuurder hoopt dat Dadema kan zorgen voor kleine verbeteringen. "De gemeente geeft de vergunning af dat het park migranten mag huisvesten. De gemeente heeft een plicht om te zorgen dat zij in goede omstandigheden leven. Ik hoop dat de gemeente met de eigenaar van het park en het uitzendbureau in gesprek gaat hoe de omstandigheden verbeterd kunnen worden."
De vakbond maakte eerder dergelijke toestanden mee in onder meer Marknesse en Zeewolde. Plaatje schat dat er circa 800.000 arbeidsmigranten in Nederland leven. "Daarvan zijn er slechts 150.000 ingeschreven bij een gemeente. Het probleem is veel groter dan we denken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.