nieuws

Mezensterfte mogelijk veroorzaakt door vlooienbestrijding

Koolmezensterfte waarschijnlijk veroorzaakt door vlooienbestrijdingsmiddelen
Koolmezensterfte waarschijnlijk veroorzaakt door vlooienbestrijdingsmiddelen © Ruud Dilling
Buxusmotbestrijding is waarschijnlijk niet de oorzaak van de koolmezensterfte. Volgens onderzoek is het grootste deel aan pesticiden, dat gevonden is in dode dieren, afkomstig van diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken.
Mezen gebruiken honden- en kattenharen om hun nest te bekleden. De kale, jonge dieren worden dan blootgesteld aan de insecticiden die in de vlooienbestrijder zitten. Het is een nog niet eerder onderzochte mogelijke oorzaak. 

Geen sterfte door buxusmotbestrijding

Volgens het rapport zijn de gevonden concentraties van pesticiden, die gebruikt worden bij het bestrijden van de buxusmot, in de meeste gevallen te laag om de sterfte van de mezen te hebben veroorzaakt. Van de 84 keer dat er pesticiden zijn aangetroffen, betreft het voor 64% insecticiden. 

Sterfte

Sinds 2018 valt het op dat jonge mezen in nesten, vooral in stedelijke omgeving, vaak dood in hun nest liggen. De vogelbescherming heeft begin dit jaar een oproep gedaan om dode mezen op te sturen voor onderzoek. Er zijn 411 dode mezen binnengekomen. 

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie. De Vogelbescherming, de Triodos Foundation en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben het onderzoek mede gefinancierd. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.