'Tbs dreigt voor Zwolse zedendelinquent die 12-jarig meisje via Instagram benaderde'

De kans dat de officier van justitie volgend jaar een vorm van tbs eist tegen een 20-jarige zedenverdachte uit Zwolle is groot. De reclassering is door de rechtbank gevraagd om een advies uit te brengen om tbs te onderzoeken, meestal leidt dat ook daadwerkelijk tot tbs. De rechtbank trekt in januari een hele dag uit voor de behandeling van de strafzaak.

De verdachte, een student ICT, zou geprobeerd hebben een minderjarige meisje via Instagram over te halen om zich voor hem te prostitueren. Hij liep begin dit jaar tegen de lamp en zit sindsdien vast.

Instagram

De student zou een meisje van 12 uit Gelderland via Instagram benaderd hebben. Vervolgens zou hij haar hebben overgehaald om naaktfoto's en filmpjes van zichzelf te maken. Die opnamen moest het meisje van hem gebruiken voor advertenties waarin zij zichzelf zou aanbieden voor betaalde seks.

De Zwollenaar zou het meisje niet alleen verteld hebben welke seksuele handelingen ze moest plegen, maar ook welke prijs ze ervoor moest vragen. Vijf euro vragen voor een naaktfoto, vijftien euro voor een filmpje en driehonderd euro voor seksueel contact. De Zwollenaar zou potentiële klanten beoordelen en bij goedkeuring een betaallinkje sturen. Hij beloofde het meisje dertig procent van de opbrengt, de rest zou voor hem zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man ook online ontucht gepleegd met de 12-jarige. Het meisje moest opnamen van zichzelf delen met hem. Die beelden werden op de telefoon van de Zwollenaar gevonden. Het lijkt erop dat de 12-jarige niet het enige slachtoffer is, zedenrechercheurs vonden ook naaktfoto's van een 13-jarig meisje uit Twente. Die foto's zouden in 2017 gemaakt zijn.

Vaker veroordeeld
De Zwollenaar werd in 2017 veroordeeld omdat hij zeker zeven meisjes tussen de 12 en 16 overhaalde om hem seksueel getinte opnamen te sturen. De man chanteerde de meisjes door te dreigen dat hij eerder aan hem gestuurde naaktfoto's en filmpjes openbaar zou maken. 

Op dat moment was de man zelf nog minderjarig en zijn zaak werd achter gesloten deuren afgedaan. De Zwollenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een jeugddetentie van 447 dagen waarvan driehonderd voorwaardelijk en het betalen van 2500 euro schadevergoeding aan de slachtoffertjes.

De man loopt van die veroordeling nog in een proeftijd. Omdat de man opnieuw in de fout ging, wil het OM die driehonderd dagen omgezet hebben naar een onvoorwaardelijke straf. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Rechtbank Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: