nieuws

Is de boerderij van familie Lansink in Sint Isidorushoeve het voorbeeld voor minister Schouten?

Afgevaardigden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en stakeholders uit de landbouwbranche bezochten gisteren de boerderij van de familie Lansink in Sint Isidorushoeve. Het ministerie gebruikt dit bezoek om te onderzoeken hoe het beleid van minister Schouten zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden.
De familie Lansink boert op circulaire wijze. Dat betekent dat zij het voer voor hun vee zelf produceren, waarbij ze rekening houden met de natuur. Daarnaast produceren ze niet meer mest dan hun eigen land aan kan. Dat is in lijn met wat minister Schouten graag wil in de agrarische sector.

Onderzoek

Het bezoek is een onderdeel van een groot onderzoek onder 'stakeholders' (betrokkenen) en boeren. "Wij praten met veel verschillende boeren en praten ook met alle partijen eromheen", vertelt Serena Scholte van het onderzoeksbureau. "Er volgen meer van dit soort keukentafelgesprekken zodat we goed weten wat er leeft."

Woonkamergesprek

In de woonkamer van Lansink is het warm. De groep is gevarieerd. LNV, zuivel.nl, maar ook de Rabobank Twente is vertegenwoordigd. Een varkensboerin uit Gelderland doet haar verhaal en een boer van boerennatuur.nl legt uit wat hij denkt van het beleid. 
De sfeer is goed. Er wordt samen gezocht naar een manier waarop het LNV beter benaderbaar kan worden voor alle partijen. "Misschien is het een idee dat een beleidsmedewerker van LNV een groepsapp met boeren begint", zegt één van de deelnemers. Elk idee wordt genoteerd door Scholte.

Voorbeeldfunctie

Na het gesprek neemt Lansink de groep mee om de boerderij te bezichtigen. De manier waarop de familie Lansink boert, levert veel inspiratie op. "Maar het is zeker niet de manier waarop alle boeren straks moeten werken. Zeker niet", zegt Scholte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.