Linda uit Hengelo voelt zich gedupeerd door CBR: "Keuringspsychiater misbruikt z'n positie"

Job Koehorst moest tweehonderd euro contant betalen voor een verplichte gezondheidsverklaring, voordat hij rijexamen mocht doen. Moeder Linda stapte naar de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "De keuringspsychiater misbruikt z'n positie."

Job Koehorst uit Hengelo heeft een lichte vorm van autisme. Om rijexamen te kunnen doen, had hij begin dit jaar een gezondheidsverklaring nodig. Het CBR verwees hem naar een psychiater bij het MST in Enschede.

"Hij vroeg of ik vaak uitga, drink of rook en wat ik doe in m'n vrije tijd", zegt Job. "Hij stelde maar een paar vragen die betrekking hadden op autorijden. Binnen een half uur stond ik weer buiten en moest contant ruim tweehonderd euro betalen." 

Wassen neus

Vorige week heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) melding van zorgfraude gedaan tegen CBR-keuringspsychiaters bij de Rijksrecherche. Volgens de NVA is de keuring een wassen neus. In zeker dertig gezondheidskeuringen zou er sprake zijn van een te kort gesprek, waarna er vervolgens contant moest worden betaald. Toen Linda dit hoorde, stapte zij ook naar de NVA.

Een paar maanden geleden liet de Nederlandse Zorgautoriteit al weten dat er sprake is van misstanden bij rijbewijskeuringen. Een onderzoek naar te hoge rekeningen resulteerde onder meer tot waarschuwingen van drie organisaties die rijbewijskeuringen uitvoeren. De NZa gaat overtreders aanspreken en ingrijpen bij misstanden.

Geslaagd

Job heeft in augustus na twee examens z'n rijbewijs gehaald. "Ik heb nog steeds het gevoel dat CBR-keuringspsychiaters misbruik maken van hun positie. Maar dat Job is geslaagd, is natuurlijk het allerbelangrijkst", zegt moeder Linda.

In een reactie laat de Enschedese psychiater weten dat hij werkt volgens de richtlijnen van het CBR. "Een consult duurt tussen de vijftien en dertig minuten, voor het uitwerken van de gegevens trek ik maximaal drie kwartier uit."

Niet betaalde rekeningen

Wat betreft de contante betaling, zegt hij het volgende. "Ik krijg veel verschillende cliënten die een verklaring nodig hebben voor het rijbewijs, denk daarbij ook aan mensen met een drugs- of alcoholverslaving. In het verleden moest ik er soms achteraan bellen om betaald te krijgen en liep de afhandeling onnodige vertraging op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo CBR MST Nieuws
Deel dit artikel: