nieuws

Pietendiscussies? Overijssel bekent niet altijd kleur

Pietendiscussie? Overijssel bekent niet altijd kleur
Pietendiscussie? Overijssel bekent niet altijd kleur © Bert Wolbers
Zwarte Piet, gekleurde Piet of roetveegpiet? De sinterklaascommissies in Overijssel laten zich niet beïnvloeden door de perikelen over de kleur van de knecht van Sinterklaas. Morgen zet de goedheiligman voet op Nederlandse bodem in Apeldoorn, vergezeld door roetveegpieten. Maar welke pieten kunnen we bij de Overijsselse intochten verwachten?

Enschede

De kindervriend komt in Enschede zaterdag aan met bruine pieten, laat de organiserende Sint-Nicolaascommité weten. "De pietendiscussie leeft in onze stad, tot op heden, helemaal niet", vertelt voorzitter Marloes Wagenaar. "Daar zijn wij natuurlijk blij mee. De invulling van de intocht bekijken we per jaar. Dit jaar zijn de pieten bruin, met toevoeging van typetjes als onder meer Bob de Bouwer, Mario en Luigi, snoeppieten."

Deventer

In Deventer laten ze zich voor de intocht niet uit over de kleur. "We kiezen voor een ander alternatief en daar doen we geen uitspraak over", aldus projectleider Jesse-Beau Husken namens Stichting Zwarte Hond dat de sinterklaasspelen in de Grote Kerk in Deventer organiseert.
"De discussie leeft helaas nog altijd", zegt Husken. "Maar als ik de meningen van de inwoners van Deventer hoor, gaat bij het merendeel de voorkeur uit naar Zwarte Piet. Daarom is het een lastige beslissing en brengen we er voor de intocht niets over naar buiten."

Steenwijk

Ook in Steenwijk blijven de looks van piet een verrassing. "Als organisatie gaan wij niet mee in de pietendiscussie", laat Janneke ten Brink van de Sinterklaascommissie weten. "In Steenwijk zijn wij best traditioneel, maar we lopen niet als een kip zonder kop achter de menigte aan. Als pieten zwart zijn kan dat en roetveegpiet kan ook."
"In Steenwijk komen zaterdagmiddag om half twee geen gekleurde pieten aan en ook niet alleen roetveegpieten. Dat is het enige wat we erover zeggen. Hoe meer uitspraken erover gedaan worden, hoe meer actiegroepen, voor en tegen, we ermee 'uitnodigen'. En dat willen we niet. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest en daar gaat het om. De traditie die wij sowieso hanteren is dat Sint-Nicolaas in Steenwijk met de boot aankomt."

Zwolle

Meine Boonstra, eigenaar van het Sinterklaasmuseum in Zwolle, distantieert zich van de ophef. "In het museum staan Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat gaat ook niet veranderen", meldt hij gedecideerd.
"Sint en Zwarte Piet blijven altijd met elkaar verbonden. Maar je moet wel met de tijd mee. Dus dat er in de toekomst een roetveegpeet bij komt, is niet ondenkbaar. Veranderingen zijn altijd nodig."

Tubbergen

Waar de discussie voortduurt, is het onderwerp voor de sinterklaascommissie in Tubbergen geen heet hangijzer. In het Twentse dorp blijft Zwarte Piet zwart. "Het laatste wat wij willen is er een politieke discussie van maken. Aan Zwarte Piet is niks racistisch, het is een traditie. Wij hebben respect voor alle mensen en alle huidskleuren. Zwarte Piet blijft dus Zwarte Piet in Tubbergen", aldus de eensgezinde sinterklaascommissie.

Goor

In Goor denkt de sinterklaascommissie er hetzelfde over. "De pietenkleur blijft onderwerp van gesprek, maar wij doen er niets meer op uit”, zegt Leoniek Holtmaat, voorzitter van de Steunpieten in Goor. "Twee jaar geleden werd Sint-Nicolaas vergezeld van Minion-pieten, (karakters uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke, red.) en vorig jaar introduceerden we de pinguïn-pieten. Zodat iedereen kon zien dat het mogelijk is om pieten op een bepaalde manier te kleden en toch Zwarte Piet zijn. Zondag komt Sinterklaas aan in Goor. Het spektakel wordt elke keer groter met activiteiten op het Twente Kanaal. Maar de pieten blijven voortaan gewoon zwart.”
Vriezenveen
De stichting Intocht Sinterklaas Vriezenveen koos daarentegen heel bewust wel voor twee roetveegpieten bij de intocht zaterdag. Voorzitter Mijnt Kruiskamp legt uit waarom. "De stichting is opgezet met als doel om het kinderfeest in ere te houden. Het zijn daarom de kinderen die de grootste stem in het kapittel hebben. En omdat we op basisscholen en in het jaarlijkse sinterklaashuis vragen kregen als: ‘waar blijven de andere pieten?’ waarmee gedoeld werd op niet-zwarte pieten, maakten we de keuze voor roetveegpieten. Als bestuur staan wij unaniem achter die beslissing.”
Het besluit bracht volgens Kruiskamp wel heel wat commotie teweeg. "Op social media kwam er veel kritiek, van volwassenen, niet van kinderen”, benadrukt hij. "Vijftien jaar geleden introduceerden we bruine pieten. Niemand deed daar moeilijk over. Maar de kleur van piet ligt momenteel gevoelig. Daarom voeren we aanpassingen ook langzaam in. In feite is het een maatschappelijke verandering en daar ontkom je niet aan. Wij zijn ervan overtuigd dat als we de sinterklaastraditie in ere willen houden, we invulling moeten geven aan de maatschappelijke behoefte. In dit geval de behoefte van de kinderen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.