nieuws

Begroting Wierden toont tekort van kwart miljoen

Gemeentehuis Wierden
Gemeentehuis Wierden © RTV Oost/ Allard Olsman
De gemeenteraad van Wierden heeft de begroting van 2020 met enkele wijzigingen vastgesteld. De gemeente moet flink bezuinigen en heeft volgend jaar alsnog een tekort van 240.000 euro.
Wierden moest in totaal drie miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te maken. "Geen gemakkelijke opgave", schrijft de gemeente op haar website. "Omdat we voor de realisatie hiervan ook maatregelen moeten nemen die onze inwoners financieel raken. En daar wordt niemand blij van. Maar we willen in de toekomst ook een financieel gezonde gemeente blijven en dus valt er niet zoveel te kiezen."

Bezuinigingen

Om financieel gezond te blijven, stelde het college van burgemeester en wethouders een pakket aan maatregelen voor. Zo wordt op het sociaal domein 1,2 miljoen euro bezuinigd, wordt kapot straatmeubilair de komende jaren verwijderd in plaats van vervangen en komt er geen jeugdhonk in Enter. Hiermee stemde de gemeenteraad in.
De raad ging niet akkoord met alle voorgestelde maatregelen. Zo kon het voorstel om subsidies voor verenigingen en stichtingen te wijzigen of stop te zetten, niet op goedkeuring rekenen en dus ging hier een streep doorheen.

Achttien procent

De onroerende zaak belasting (ozb) in Wierden gaat volgend jaar met achttien procent omhoog. Voor zowel 2021 als 2022 is een ozb-stijging van 32 procent aangekondigd, maar de definitieve beslissing daarover volgt nog. De toeristenbelasting stijgt naar 1,10 euro.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.