nieuws

Universiteit Twente adviseert studenten in Hongkong terug te keren

UT Universiteit Twente witte letters
UT Universiteit Twente witte letters © RTV Oost/Wouter de Wilde
De Universiteit Twente (UT) adviseert haar negen studenten in Hongkong om de stad te verlaten. De situatie daar is al maanden onrustig en is  met name de afgelopen dagen verslechterd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geeft Hongkong momenteel code geel. Dat is geen negatief reisadvies, maar betekent wel dat er veiligheidsrisico's zijn. Er wordt regelmatig gedemonstreerd tegen het bestuur van de stad en de invloed die de regering in Peking uitoefent.
Veel demonstranten zijn studenten. Ze gebruiken universiteiten als uitvalsbasis voor blokkades en gevechten met de politie. Vorige week kwam een 22-jarige Hongkongse student om het leven.

Voorbereiding op terugreis

"Onze calamiteitenafdeling staat in contact met onze studenten in Hongkong", laat woordvoerder Bertyl Lankhaar van de UT weten. "Negen van onze studenten zijn om dit moment daar en wij hebben ze geadviseerd om terug naar Nederland te komen."
Het merendeel van de Hongkong-studenten van de UT bereidt zich momenteel voor op de terugreis. Zij zullen vandaag of in de komende dagen het vliegtuig richting Nederland pakken.
Bij terugkomst wordt gekeken naar de gevolgen voor studenten met betrekking tot eventueel opgelopen studievertraging. De UT gaat in die gevallen op zoek naar een passende oplossing.

Ruim 280 Nederlandse studenten

Uit een rondgang van de NOS langs de Nederlandse universiteiten en hogescholen blijkt dat er naar schatting meer dan 280 Nederlandse studenten in Hongkong verblijven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.