Wens doen? Vrijdagochtend honderden vallende sterren

Je moet er wat voor over hebben en garanties worden niet gegeven. Vrijdagochtend vroeg zijn in een uur tijd honderd tot tweehonderd vallende sterren te zien. Tenminste, als het niet bewolkt is.

De aarde beweegt vrijdagochtend rond 05.50 uur door een wolk met gruis met de naam Alpha Monocerotiden. Dit veroorzaakt een meteorenstorm. 

Bewolking?

Dat meldt Weeronline. De weersite tempert overigens meteen al te veel enthousiasme, want de condities zijn waarschijnlijk niet optimaal. Er wordt een mix van wolkenvelden en opklaringen verwacht.

Het piekmoment wordt dus verwacht rond 5.50 uur. De tijd dat de vallende sterren te zien zijn, begint waarschijnlijk rond 5:25 uur en zal om 6:15 uur eindigen. Wie het erop wil wagen moet dus de wekker zetten. 

Toch kijken?

Weeronline geeft een aantal praktische tips aan de vroege vogels die iets van de Alpha Monocerotiden willen zien:

  • Kijk naar het zuidwesten naar een punt iets lager dan halverwege tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel als je wil zien vanuit welke hoek de vallende sterren komen. Dit is niet noodzakelijk, want ze zijn overal aan de hemel te zien.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Kleed je warm aan, de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt!
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
    Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
meteoor Nieuws
Deel dit artikel: