nieuws

Gijzelsoftware legt Almelose vestiging Benchmark Electronics nagenoeg plat

Data Almelose vestiging Benchmark gegijzeld door criminelen
Data Almelose vestiging Benchmark gegijzeld door criminelen © iStock / Getty Images Plus
De Almelose vestiging van de multinational Benchmark heeft bijna twee weken amper kunnen produceren vanwege een hack bij het moederbedrijf in Amerika. Wereldwijd hadden 25 vestigingen te kampen met de gevolgen van de ransomware. In Almelo worden elektronica onderdelen gemaakt voor onder meer de luchtvaartindustrie en de medische wereld. 
Algemeen directeur Herman Bartelink reageert: "Dit gun je niemand." Onbekenden namen de data van het concern in gijzeling. Over een eventuele eis voor losgeld of de financiële schade worden geen mededelingen gedaan.
Het concern heeft zover bekend geen losgeld betaald. Met een minimale voortzetting van de productie zijn alle data in de afgelopen weken weer teruggezet. Volgens Bartelink kan deze vorm van ransomware overal gebeuren.

'Alle hens aan dek'

De directeur benadrukt dat het twee lastige weken zijn geweest, waarin het op bepaalde afdelingen 'alle hens aan dek' betekende terwijl op andere afdelingen juist weer over- en verlofuren werden opgenomen. Het moederbedrijf doet onderzoek naar de bron van de ransomware.
Benchmark Electronics in Almelo levert elektronica aan onder meer Airbus en Thales.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.