Boeren in Beuningen vrezen voor vernatting van land en stappen naar Raad van State

Enkele veehouders in Beuningen zijn in opstand gekomen tegen de natuurmaatregelen die de provincie Overijssel wil uitvoeren in Natura 2000-gebieden vlak naast hun bedrijven.

De bedoeling van de provincie is om de waterhuishouding te verbeteren in de natuurgebieden Punthuizen, Stroothuizen en Beuninger Achterveld. Greppels worden gedicht en sloten worden ondiep gemaakt, waardoor meer water in de natuurgebieden blijft staan.

Het vee en de landbouwmachines kunnen daardoor wegzakken in de natte bodem, vrezen de veehouders. Verder moeten mestkelders worden aangepast om te voorkomen dat ze gaan drijven op het grondwater.

De boeren vroegen vandaag aan de Raad van State om meteen in te grijpen. Maar dat was tevergeefs. De Raad oordeelde dat de provincie pas na de zomer van 2020 wil starten met de maatregelen.

Voorlopig geen gevaar
Daardoor dreigt er voor de veehouders voorlopig nog geen gevaar. De Raad behandelt voor de komende zomer alle bezwaren die door agrarische bedrijven zijn ingediend.

Als de provincie toch met het werk gaat beginnen voordat de Raad een eindoordeel heeft gegeven, dan moeten de veehouders vooraf worden ingelicht. Zo hebben de veehouders alsnog de kans om het werk door de Raad van State te laten blokkeren.

'Sluipenderwijs uitbreiden'

De veehouders verwijten de provincie ook dat de natuurgebieden sluipenderwijs worden uitgebreid. "Als op ons land beschermde plantjes gaan groeien, dan moeten we die ook gaan beschermen", zegt een van hen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: