Jeroen uit Almelo is de allereerste rolstoelpiet op de landelijke televisie

De laatste jaren zijn al veel verschillende pieten toegevoegd aan het Sinterklaasfeest. Van roetveegpieten tot stroopwafelpieten. En van glutenpieten tot regenboogpiet. Maar een rolstoelpiet ontbrak nog. Tot nu. De 27-jarige Jeroen Korte uit Almelo maakt namelijk komend weekend zijn debuut als rolstoelpiet op de landelijke televisie. Hij mag mee doen aan het grote Sinterklaasfeest dat wordt uitgezonden op NPO 3.

"Ik zag een berichtje van minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink op Facebook, waarin hij schreef dat Sinterklaas eigenlijk ook een rolstoelknecht moet hebben", vertelt Jeroen. "Ik twijfelde geen moment en heb direct gereageerd."

Tekst gaat verder onder de foto

Jeroen Korte uit Almelo is de eerste rolstoelpiet op de landelijke televisie.  (Foto: RTV Oost/Fieke van den Esschert)
Jeroen Korte uit Almelo is de eerste rolstoelpiet op de landelijke televisie. (Foto: RTV Oost/Fieke van den Esschert)

Jeroen kreeg bij zijn geboorte een hersenbloeding. Daardoor zit hij al zijn hele leven in een rolstoel. Maar hij wil dit weekend vooral de mooie kant van zijn beperking laten zien. "Ik vind het gewoon heel leuk om te laten zien dat je veel meer kunt met een beperking dan mensen denken. Als je iets leuk vindt, moet je het gewoon doen." 

Roetveegpieten

Een rolstoelpiet dus. Maar welke kleur krijgt Jeroen? "Aan het grote Sinterklaasfeest doen alleen roetveegpieten mee. Dat heeft de NPO zo bepaald."

Het wordt een zwaar weekend
Jeroen

Samen met twee andere rolstoelpieten is Jeroen op de landelijke televisie te zien, maar wat hen precies te wachten staat? "Ik weet het eigenlijk nog niet. Natuurlijk gaan we pepernoten uitdelen, maar voor de rest laat ik het over me heen komen."

Trucjes

Een rolstoelpiet moet wel trucjes kunnen, weet Jeroen. De 'wheelie' heeft hij in ieder geval al onder de knie, maar na een paar keer op de achterkant van zijn wielen gereden te hebben moet hij wel even zuchten. "Dat is best zwaar."

En dan te bedenken dat hij komend weekend zowel zaterdag als zondag moet optreden. "En we vertrekken al om vijf uur 's ochtends vanuit Almelo. Dat worden lange dagen, maar ik weet zeker dat ik dit weekend nooit meer zal vergeten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: