Nieuws

Otterpopulatie in Nederland blijft groeien, groot deel verblijft in West-Overijssel

De otterpopulatie in Nederland is toegenomen
De otterpopulatie in Nederland is toegenomen © GettyImages / CreativeNature_nl
Het aantal otters in Nederland blijft toenemen. Afgelopen winter zijn er 360 dieren geteld. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er 275. Het grootste deel van de otters leeft in het westen van Overijssel en in Drenthe, Groningen en Friesland. Dat melden de Zoogdiervereniging en de Wageningen Universiteit op de website Nature Today.
In 1988 was de otter in Nederland uitgestorven, maar dankzij een herintroductieprogramma in 2002 is het beest terug. De otters verspreiden zich ook steeds meer over het land.
De otterpopulatie in Nederland
De otterpopulatie in Nederland © NDFF / Zoogdiervereniging
Behalve in het noorden en oosten van Nederland, verblijven de otters in kleinere aantallen in Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland. Alleen in Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn geen vestigingen bekend.

Verkeerssterfte

Het aantal beesten dat wordt doodgereden blijft echter wel hoog. In de afgelopen winterperiode werden bijna honderd doodgereden otters gemeld.
Er is volgens de onderzoekers een duidelijke relatie tussen het aantal doodgereden otters en de geschatte populatiegrootte. Hoe groter de populatie, hoe meer otters er worden doodgereden. Ondanks de hoge verkeerssterfte lukt het otters om ook verder weg vestigingen te realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.