nieuws

Nieuw bezoekerscentrum in Ossenzijl moet toeristen beter spreiden in Steenwijkerland

In Ossenzijl komt een nieuw modern bezoekerscentrum als 'poort' naar de Weerribben. De plannen daarvoor zijn in de maak. Dit moet meer bezoekers naar het gebied trekken en tegelijk de druk een beetje weghalen van Giethoorn.
Het huidige bezoekerscentrum voor de Weerribben in Ossenzijl is sterk verouderd en Staatsbosbeheer heeft geen geld voor iets nieuws. Maar een nationaal park met een landschap dat uniek is in de wereld, dat kan niet zonder goed bezoekerscentrum.

Zuinig op zijn

Het gebied verdient het, vindt Hans van de Beek van Staatsbosbeheer: "Dit gebied heeft een Europees diploma, als één van de vier gebieden in Nederland. Daar moeten we zuinig op zijn. Maar ook moeten we laten zien aan mensen hoe bijzonder het is en vertellen over de bijzondere ontstaansgeschiedenis."
Tekst gaat verder onder de video

Het is wel een spanningsveld tussen meer bezoekers willen aantrekken, en ook de rust bewaren, erkent van de Beek: "Door op de ene plek wat meer mensen te trekken kan je juist andere delen ontzien. We doen dit heel zorgvuldig want de natuurwaarden hebben we natuurlijk heel hoog in het vaandel."

Toeristen spreiden

De gemeente Steenwijkerland ziet grote voordelen van een nieuw bezoekerscentrum. Projectleider Rob Olde Kalter denkt dat hij het toerisme hierdoor veel beter kan spreiden. "We willen een overstappunt creëren zodat mensen hier de auto laten staan en op een duurzame manier verder het gebied in gaan."
"Je ziet nu dat het soms, lang niet altijd, vastloopt in Giethoorn. Als we meerdere hele aantrekkelijke punten in de gemeente realiseren en zorgen dat ze daarvandaan verder reizen dan is dat winst. Denk bijvoorbeeld aan vervoer met de boot of een elektrische fiets".

"Dorp profiteert mee"

Bij de plannen hoort ook de bouw van een hotel. Nu zijn er maar weinig overnachtingsmogelijkheden in het gebied. Dat levert extra werkgelegenheid op. Ook wil de gemeente dat inwoners en ondernemers uit het dorp meeprofiteren van de extra toeristen.
"De rust in het gebied blijft bewaard"
"De rust in het gebied blijft bewaard" © RTV Oost Jolande Verheij
Het wordt dus misschien wat drukker in en om Ossenzijl, maar de inwoners hoeven niet bang te zijn voor 'Gietserse taferelen', denk Olde Kalter: "Daar komen één miljoen toeristen per jaar. Hier waren het er een paar jaar terug rond de 150.000, nu nog maar 70.000, We willen weer terug naar die 150.000".

Inspraak

Wat er precies komt, en wanneer is nog de vraag, de plannen zijn nog in de beginfase. Ook de financiering is nog niet rond. Op dinsdag 17 december is er in Ossenzijl een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere betrokkenen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.