nieuws

Uit het paradijs der nutteloze voetbalfeiten: Heracles was vorig seizoen struikelblok voor Ajax

Kristoffer Peterson maakte vorig jaar op fraaie wijze de openingstreffer
Kristoffer Peterson maakte vorig jaar op fraaie wijze de openingstreffer © ProShots
Na de Oranje-kwalificatie voor het EK is het dit weekeinde weer tijd voor de eredivisie. Heracles aast op een herhaling van vorig seizoen bij Ajax. PEC Zwolle kan zich niet weer een nederlaag permitteren tegen Fortuna Sittard, terwijl FC Twente op bezoek gaat bij VVV, dat voorlaatste staat. Go Ahead Eagles won al eens met 11-1 van Roda JC, de tegenstander van vrijdagavond.
In deze rubriek zet RTV Oost nutteloze feiten, leuke weetjes en vergeten momenten uit het verleden van de duels van de Overijsselse clubs op een rij.

Ajax – Heracles

Aan Heracles de zware taak om koploper Ajax de eerste thuisnederlaag in de eredivisie in twee jaar toe te brengen. Heracles slaagde er vorig seizoen nog in om een punt mee te nemen uit Amsterdam. In de eerste speelronde werd het toen 1-1.
Kristoffer Peterson zette de Almeloërs in de laatste tien minuten op voorsprong waarna Matthijs de Ligt vlak voor het einde gelijkmaakte. In Almelo won Heracles vorig seizoen met 1-0.
Winnen bij Ajax lukte nog maar één keer en dat is al 55 jaar geleden. Op 11 oktober 1964 werd het 1-4. Roel Greving (2x), Hennie van Nee en Herman Morsink waren de Almelose schutters in dat duel.
Aftrap zaterdag 19.45 uur

PEC Zwolle – Fortuna Sittard
Met Fortuna Sittard komt er een ploeg naar Zwolle die PEC wel ligt. In april van dit jaar werden de Limburgers nog met 5-0 verslagen, een van de grootste zeges die PEC ooit haalde in de eredivisie.
De laatste eredivisienederlaag die PEC thuis leed tegen Fortuna dateert alweer van begin 1985, 0-2 werd het toen.
Door zes nederlagen in de laatste zeven duels is PEC nu zestiende, Fortuna heeft op de veertiende plaats twee punten meer.
Aftrap zaterdag 19.45 uur

VVV – FC Twente
FC Twente heeft het de laatste jaren moeilijk in Venlo. De laatste zege van de Enschedeërs was in 2010. Als regerend landskampioen won FC Twente met 1-2 door goals van Bryan Ruiz en Roberto Rosales.
Daarna volgden drie duels in De Koel zonder Enschedese zege. In 2012 werd het 4-2, een klein jaar later 2-2 en vorig jaar april bleef het 0-0.
Aftrap zondag 16.45 uur
VVV en FC Twente eindigden in 2018 de wedstrijd zoals die begon: 0-0
VVV en FC Twente eindigden in 2018 de wedstrijd zoals die begon: 0-0 © ProShots

Go Ahead Eagles- Roda JC
Zoals op die 7e oktober in 1962 zal het waarschijnlijk niet worden bij Go Ahead – Roda. Meer dan 10.000 toeschouwers zagen destijds hoe de Deventenaren maar liefst met 11-1 over de Limburgers heen walsten in de eerste divisie. Het is nog altijd de enige keer dat Go Ahead meer dan tien keer scoorde in een competitieduel sinds de invoering van het betaalde voetbal.
Wim Bleijenberg, Gerard Wüsteveld, en Gerrit Niehaus scoorden drie keer, Theo van Doorneveld nam de andere twee voor zijn rekening
Aftrap vrijdag 20.00 uur
Alle duels van de Overijsselse clubs zijn live te volgen bij De Oosttribune op Radio Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.