Wat vind jij: De 'stenen' detailhandel moet geholpen worden

Sinterklaas is in het land, kerst staat voor de deur. Traditioneel is december dé maand dat postbezorgers waarschuwen voor topdrukte. Maar waar de kerstkaarten langzaam verdwijnen wordt deze postpiek nu opgevuld door pakketjes. Want waar koop jij al die cadeautjes de komende maand?

Terwijl de 'stenen' winkels hun binnensteden sfeervol versieren en de sint dankzij diezelfde lokale middenstand overal een prachtige intocht heeft kunnen maken, verschuift het koopgedrag van de consumenten almaar verder richting online ketens.

Zo hebben Nederlandse consumenten in het vierde kwartaal van 2018 7,2 miljard euro uitgegeven bij Nederlandse webwinkels, een groei van elf procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2017. 

Om te voorkomen dat detailhandel ten onder gaat door het online geweld stuurde branchevereniging INretail een brandbrief aan de Tweede Kamer. Ze vragen om hulp van de politiek om een eerlijke strijd aan te kunnen gaan, zoals lastenverlichting, minder regels en hogere btw voor Chinese webwinkels. Als er niets gebeurt, waarschuwt INretail, gaan winkeliers failliet, verdwijnen er banen en verloederen winkelstraten en daarmee binnensteden.

De cijfers liegen niet, moet de politiek hiermee aan de slag? Of ligt de bal toch echt bij de consument, dat misschien de Zalando's en Bol.com's van deze wereld wat vaker links moet laten liggen? Wat vind jij? Praat met ons mee, hier of op Facebook.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wat vind jij Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren