nieuws

NIOD noemt opgedoken foto van Joodse deportatie in Zwolle 'uniek'

De foto van de deportatie van Joden in Zwolle
De foto van de deportatie van Joden in Zwolle © Historisch Centrum Overijssel
De opgedoken foto van de Joodse deportatie in Zwolle is uniek, dat zegt René Kok van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
"Het is heel duidelijk wat hier gebeurt. In deze fase werden Joden massaal weggevoerd. Dit is de eerste foto van buiten Amsterdam", zegt hij.
"Je ziet geen Duitser op die foto. Je ziet dat de politie de mensen ophaalde en wegbracht. Omstanders lieten het gebeuren, maar die wisten niet wat hen in en na Westerbork te wachten stond."
Het NIOD maakte eerder het boek De Jodenvervolging in foto's. Alle deportatie-afbeeldingen die daar in staan, zijn gemaakt in Amsterdam.
Dat er tot nu toe alleen foto's opdoken van deportaties in Amsterdam komt volgens Kok onder meer doordat daar veel persfotografen zaten. Veel goede vakfotografen woonden er ook.

Fotoproject

Heeft u ook een bijzondere foto uit de Tweede Wereldoorlog? Op dit moment verzamelt het Historisch Centrum Zwolle, samen met RTV Oost en de regionale kranten deze foto's voor een unieke tentoonstelling. Hier kunt u meer lezen over het project.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.