nieuws

Is de zaak tussen Twenterand en bewoners pur-huis wel bij de juiste rechtbank?

Pur-huis in Vriezenveen
Pur-huis in Vriezenveen © RTV Oost
De bestuursrechter gaat bekijken of de zaak tussen de gemeente Twenterand en de familie Keijzer, rond het opruimen van de restanten van het zogenoemde pur-huis in Vriezenveen, niet-ontvankelijk moet worden verklaard. De gemeente deed dat verzoek tijdens de rechtszaak vanochtend. Volgens de advocaat is het namelijk een civiele kwestie. Maar de familie Keijzer vindt dat het wel om een bestuurskwestie gaat, omdat het draait om een besluit van het gemeentelijk bestuur.
Bijna anderhalf jaar nadat het bouwpuin in opdracht van de gemeente Twenterand werd afgevoerd, stonden gemeente en de familie Keijzer voor de bestuursrechter in Zwolle. De bestuursrechter deed opnieuw een poging om beide partijen met elkaar in gesprek te laten gaan, iets waar de gemeente voor open zegt te staan. Maar de familie Keijzer vraagt zich hardop af wat dat nog zou kunnen opleveren.

61.000 euro kosten

Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om wie de kosten moet betalen van het afvoeren van het sloopafval. Het gaat om een bedrag van ruim 61.000 euro. Die kosten liepen hoog op omdat het puin werd geclassificeerd als chemisch afval. Het bouwafval was vermengd met purschuim en dat laatste zorgde voor de hoge kosten.
De problemen begonnen voor de familie Keijzer in 2013, toen hun woning met pur-schuim geïsoleerd werd. Daarvoor kreeg de familie een provinciale subsidie en het werk werd door een erkend isolatiespecialist uitgevoerd. Maar niet lang daarna werden alle gezinsleden ernstig ziek. Toen drie jaar later bleek dat dat te maken had met de gassen uit het isolatieschuim, verliet het jonge gezin het huis hals-over-kop. Uiteindelijk werd de woning gesloopt.

Afval opruimen omwille van rust

Het bouwafval werd afgevoerd in opdracht van de gemeente Twenterand, op advies van de GGD Twente. De GGD erkent de gezondheidsklachten als gevolg van de chemische gassen uit het pur niet, maar wilde omwille van de onrust bij omwonenden toch dat het afval snel werd afgevoerd.
Voordat het zover kwam belde Keijzer stad en land af om een afvalverwerker bereid te vinden het bouwpuin op te halen, maar geen enkel bedrijf wilde dat doen. Waarschijnlijk ook omdat er nog steeds gassen uit het puin kwamen. Omdat het puin afkomstig is van de woning van familie Keijzer, wilde de gemeente Twenterand de kosten voor verwijdering op het gezin verhalen. Maar de familie accepteerde dat niet. Er vonden gesprekken plaats, maar zonder resultaat. 

Advocaat: kosten niet voor Twenterand

Advocaat Klosterman van de gemeente Twenterand vindt dat de kosten niet voor de gemeente zijn. Volgens hem is alle ophef rond het pur-huis op gang gebracht door de familie Keijzer zelf. "De familie heeft zelf veelvuldig de media opgezocht. Afvalverwerkers zijn door die berichten kopschuw geworden. Er zijn berichten dat vrienden die hielpen met de sloop ziek zijn geworden. Dat heeft onrust veroorzaakt." 
Die mediaberichten leidden er volgens de advocaat van de gemeente vervolgens toe dat andere inwoners van Vriezenveen met de gemeente zijn gaan bellen over het puin. Daardoor is volgens Klosterman een situatie ontstaan waarin de gemeente niet anders kon dan het afval te laten afvoeren.
De familie Keijzer zegt dat het vertrouwen ernstig is geschaad. Volgens hen zijn er toezeggingen gedaan door medewerkers van de gemeente, die niet zijn nagekomen. Ook zijn mails volgens de familie naar verkeerde mailadressen gestuurd, maar de gemeente ontkent dat het email-verkeer niet juist is verlopen. 
De rechter doet schriftelijk uitspraak binnen zes weken over de vraag of de zaak niet-ontvankelijk moet worden verklaard.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.