nieuws

Zwolse wethouder Anker: problemen woningmarkt door stikstofcrisis is hoofdpijndossier

De stikstofcrisis gooit de woningmarkt in Zwolle flink op slot. Wethouder Ed Anker is daar helemaal niet blij mee: hij noemt het een hoofdpijndossier. Er zullen dit jaar veel minder nieuwbouwwoningen afgebouwd zijn dan gepland. Het tekort aan woningen wordt daardoor nog groter op de krappe Zwolse woningmarkt en de huizenprijzen lopen daardoor flink op.
Alle nieuwbouwprojecten lopen door stikstofcrisis vertraging op. Vooral de woningbouwcorporaties hebben met deze problemen te maken. Een paar maanden lang kon de provincie geen bouwaanvragen goedkeuren omdat de berekeningen van stikstofuitstoot veel tijd kost. Daar kwam bij dat de regelgeving niet altijd duidelijk was.

Gevolgen voor doelstelling

De stikstofregels hebben ook grote gevolgen voor de doelstelling die Zwolle heeft, om de komende jaren minimaal 1000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Dat aantal zal dit jaar niet worden gehaald. Over de komende jaren durft de wethouder nog niets te zeggen. Hij verwacht wel dat de vertraging die de bouwsector nu oploopt weer wordt ingehaald, maar hoe dat moet is moeilijk te zeggen.
Lopende bouwprojecten liggen volgens de wethouder niet stil, maar gaan veel trager dan gepland. Er is een speciaal team samengesteld waarin mensen zitten die voor alle projecten nieuwe stikstofberekeningen maken. Ook denken ze mee om alternatieven te vinden wanneer normen worden overschreden. Volgens de wethouder is er nu nog genoeg ruimte te vinden in de regels om alle lopende projecten af te maken. Voor alle nieuwe projecten wordt dat een stuk lastiger.

Nieuwe methoden

Bouwondernemers zijn nu op zoek naar andere methoden om te bouwen waarbij er minder stikstof wordt uitgestoten. Ook het transport van goederen moeten ze in sommige gevallen anders gaan regelen. Dat kost een hoop tijd en daar is volgens Ed Anker helemaal niemand blij mee. Nieuwbouwwoningen worden daarmee alleen maar duurder.
Eén van de wijken die zwaar wordt getroffen door de stikstofcrisis is de nieuwbouwwijk Stadshagen. Daar zijn de komende jaren de meeste nieuwbouwwoningen van Zwolle gepland. Deze wijk ligt niet zo ver van het natuurgebied rondom de IJssel. Dat is Natura 2000 gebied en daarvoor gelden nog strengere stikstofregels.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.