nieuws

Gedeputeerde De Bree pleit voor meer energieplannen ondanks capaciteitstekort op netwerk

Zonnepanelen zonnepark
Zonnepanelen zonnepark © RTV Oost
Provincie Overijssel moet zich door de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet niet laten afremmen in het maken van energieplannen. Nee, er moet juist vooral mee worden doorgegaan. Dat zei gedeputeerde Tijs de Bree vanmorgen in het provinciehuis tijdens een overleg over Regionale Energiestrategieën in Twente en West Overijssel. Kort gezegd zijn dat werkgroepen die nadenken over aanpak van de klimaatcrisis in Overijssel.
Verschillende politieke partijen spraken vanmorgen de vrees uit dat het plaatsen van windmolens en zonneparken in Overijssel leidt tot 'verrommeling van het landschap'. Dat de natuur wordt ontsierd door enorme windturbines en zonneparken die worden aangelegd op landbouwgrond. 
Zo pleitte CDA-fractievoorzitter Bouwien Rutten voor het beschermen van agrarische grond in Overijssel door eerst daken in Overijssel vol te leggen met zonnepanelen. 
Ook de grootste oppositiepartij Forum voor Democratie waarschuwde bij monde van Statenlid Johan Stuut voor de verrommeling van de provincie. Stuut sprak daarbij zelfs over de 'verkrachting van het landschap'.  

Schaarse ruimte

Een ander punt dat aan de orde kwam was het de gebrekkige capaciteit op het elektriciteitsnet. Daardoor is er eigenlijk helemaal geen ruimte voor zonne- en windenergie. Wat de Bree betreft laat Overijssel zich in ieder geval niet beperken door de schaarse ruimte op het elektriciteitsnet. 
"Juist als we laten zien dat er vraag is naar capaciteit zullen netwerkbedrijven sneller bereid zijn tot een oplossing", sprak de gedeputeerde vanmorgen. Hij spoorde de Statenleden aan toch vooral ambitieus te blijven op het gebied van groene energie. Zodat Overijssel kan laten zien hoe groot de bereidwilligheid is voor allerlei groene initiatieven. 

In actie komen

Als Overijssel dat niet laat zien, zullen netwerkbedrijven die de capaciteitsproblemen moeten oplossen, zich niet geroepen voelen om in actie te komen, verwacht De Bree. 
op 11 december praten de Provinciale Staten verder over het voorstel van Gedeputeerde Staten om te komen tot twee Regionale Energie Strategieën, één voor West-Overijssel en één voor Twente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.