nieuws

Grondwaterstanden in gebied van WDODelta hersteld dankzij regenachtige maanden

De watergrondstanden in het werkgebied van WDODelta zijn weer hersteld
De watergrondstanden in het werkgebied van WDODelta zijn weer hersteld © GettyImages / Noppharat05081977
De droogte in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is achter de rug. De afgelopen maanden heeft het zo veel geregend, dat de grondwaterstanden zijn hersteld.
De grondwaterstanden in het gebied van WDODelta, grofweg van Deventer tot Assen en van Hoogeveen tot Kampen, zijn op normaal niveau voor deze tijd van het jaar. In het gebied rond Deventer zijn de grondwaterstanden zelfs aan de hoge kant.

Gevolgen van droogte

Voor de hooggelegen gebieden geldt een langzaam herstel. Het gaat hierbij om de Sallandse Heuvelrug en de stuwwallen rond Steenwijk. Omdat het waterschap op de hoge gronden geen water kan aanvoeren, zijn die gebieden volledig afhankelijk van de neerslag.
Het herstel van de grondwaterstanden zegt niets over het effect van de droogte op natuur en landbouw. Die gevolgen worden pas op langere termijn duidelijk.

Maatregelen

Omdat de grondwaterstanden weer op peil zijn, neemt het waterschap niet langer maatregelen tegen de droogte. Dit betekent dat de waterpeilen in kanalen, weteringen en sloten niet langer hoog worden opgezet om het grondwater op peil te brengen.
WDODelta kijkt dan naar gebiedsspecifieke omstandigheden. In natte gebieden met hoge grondwaterstanden stelt het waterschap bijvoorbeeld de waterpeilen naar beneden bij, zodat er weer ruimte ontstaat om neerslag op te vangen en af te voeren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.