Nieuws

Pikante pose en rode oortjes in rechtbank Almelo tijdens proces gijzelingszaak

Volgens het slachtoffer werd gedreigd dat een vinger of teen zouden worden afgesneden
Volgens het slachtoffer werd gedreigd dat een vinger of teen zouden worden afgesneden © RTV Oost
Het is een ongekend beeld in de rechtszaal: een verdachte die met zijn vriendin een seksuele escapade nabootst. Maar in de Zwolse rechtbank liet een Almelose verdachte van een sadistische gijzelingsactie vandaag aan de rechters zien hoe hij die bewuste nacht zijn vriendin "achterlangs nam." De vriendin was in de rechtszaal aanwezig en boog voorover over het rechtbankmeubel. "Zo ging dat."
De zaak waar de man van verdacht wordt, is ernstig. Samen met twee Almelose medeverdachten zou hij een man een nacht lang hebben gegijzeld en gepijnigd in een huis aan de Pijlkruidstraat in hun woonplaats. Het slachtoffer zou gedwongen zijn getatoeëerd. Ook moest hij andere folteringen ondergaan, zegt het slachtoffer.

Seks onder het viaduct

Eén van de verdachten zegt dat hij die bewuste nacht samen was met zijn vriendin. "We hebben seks gehad onder een viaduct", vertelt hij. Om te controleren of zijn verklaring juist was, werd door de rechters de aanwezige vriendin naar de gang gestuurd.
De verdachte werd tot in detail gevraagd hoe de vrijpartij eruit had gezien. Toen de vriendin weer binnen werd gevraagd, is zij onder ede ook gevraagd om haar herinneringen aan de seks te vertellen.

Achterlangs

"Het was onder het viaduct bij 't Nijrees", zegt de vriendin. "We hadden al een poos rondgereden op zoek naar een nieuwe seksplek. Ik wilde eigenlijk seks in een lift." Uiteindelijk leidde het volgens het stel tot een vrijpartij net buiten de auto.
Op de vraag van de rechtbank hoe dat er dan uitzag, zei de vriendin: "Moet ik het voordoen?" Vervolgens stond ze op, draaide zich om en boog voorover over het rechtbankmeubel. De verdachte ging er vervolgens achterstaan. "Zo, achterlangs."

Bewijs

Of deze ongebruikelijke situatie als een alibi kan gaan gelden, moet de rechtbank nog beslissen. Justitie zegt in ieder geval over veel bewijs te beschikken dat de man samen met twee anderen bij de sadistische actie betrokken moet zijn geweest.
Zo is er op de mobiel van één van de verdachten een filmpje aangetroffen van het tatoeëren. Ook zit er DNA van hen op gebruikte folterwerktuigen en op de bebloede broek van de aangever. Daarnaast zijn er verschillende belastende afgeluisterde gesprekken. Eén van de verdachten zou hebben gezegd: "Aan mijn lichaam zat geen bloed, ik heb twee of drie keer gedoucht."

Tatoeages

De man die aangifte heeft gedaan, zegt dat er die nacht verschillende tatoeages bij hem zijn aangebracht onder dwang. Zo zijn de letters 'ACAB' (All Cops Are Bastards) en 'HH', initialen van één van de verdachten, op zijn lichaam zijn gezet.
Naast het brandmerken is er volgens het slachtoffer nog veel meer gebeurd. Zo werd hem een kogel getoond die ze 'door z'n flikker zouden schieten' als hij niets vertelde over 'de drugs en de wapens'. Vervolgens werd een wapen doorgeladen.
Ook dreigden de verdachten een teen of vinger van hem af te knippen. Daarnaast hebben ze hem op z'n handen geslagen met een knuppel en een hamer, zegt justitie.

Twijfel

Volgens de verdediging van de verdachten heeft justitie niet veel in handen. Het DNA is veelal gevonden op verplaatsbare objecten en die hoeven niet per se die avond op die plek te zijn aangeraakt.
Daarnaast vraagt advocaat Yehudi Moszkowicz zich af of die tatoeages wel gedwongen zijn gezet. Volgens hem leunde het vermeende slachtoffer naar achteren zonder tegen te stribbelen, dat zou blijken uit beeldmateriaal. "Als ze op mij een tatoeage willen zetten zonder dat ik het wil, dan moeten ze me met een paar man vasthouden. Dat was hier niet het geval", vertelt de advocaat.
Eén van de verdachten noemt het vermeende slachtoffer een fantast. "Hij heeft zeker naar Netflix gekeken, naar Pablo Escobar of zo." Volgens justitie is de aangever echter doodsbang. "We hebben een nieuwe verklaring van hem moeten opnemen op een geheime plek. Hij vreest voor zijn leven."

Gezellig

Twee van de drie verdachten zitten nog vast, een derde is op vrije voeten. Die zegt de bewuste avond alleen 'een biertje te hebben gedronken' in zijn huis.
Het eindproces dient hoogstwaarschijnlijk eind maart. In de tussentijd worden er nog getuigen gehoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.