nieuws

Deel kinderen boerderijgezin herkent zich in verdenkingen vader

De boerderij in het Drentse Ruinerwold
De boerderij in het Drentse Ruinerwold © Persbureau Meter
De kinderen van het boerderijgezin in Ruinerwold laten vandaag voor het eerst van zich horen. Ze zijn het niet met elkaar eens over de verdenkingen tegen hun vader, schrijft RTV Drenthe.
Vijf van hen, die jarenlang in de boerderij in Ruinerwold zaten, vinden de verdenkingen onterecht. Van D. zou de kinderen jarenlang in de boerderij hebben vastgehouden. 
Reactie Openbaar Ministerie op het nieuws rond boerderijgezin Ruinerwold
"Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving. Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus. Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in", aldus de vijf jongste kinderen.

Andere kinderen vinden verdenkingen wel terecht

Zoon Jan, die ook in de boerderij woonde is het hier niet mee eens. Hij was ook degene die wegliep uit de boerderij en zijn verhaal deed bij een lokale kroegbaas. Die schakelde vervolgens de hulpdiensten in.
Jan en de drie andere, oudste kinderen van het gezin kunnen zich wél vinden in verdenkingen tegen hun vader Gerrit Jan van D.. Eerder vandaag werd bekend dat Van D. ook wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn drie oudste kinderen. 
"Wij herkennen ons in de tenlastelegging en vertrouwen op een goed rechtsverloop. Verder willen wij voor nu geen inhoudelijke mededelingen doen."
Deze vier oudste kinderen hebben contact opgenomen met documentairemaakster Jessica Villerius. Ze willen bij haar hun verhaal doen. Vandaag brengt de documentairemaakster het statement namens de kinderen 'op uitdrukkelijk verzoek' van hen naar buiten.
De vier oudste kinderen schrijven verder: "Liever hadden we nooit verteld over deze periode, maar de situatie dwingt ons nu in een positie dat we wel móeten reageren. Het alternatief is namelijk dat we verhalen moeten lezen en op televisie moeten zien die niet kloppen, zoals nu al gebeurt. Er wordt veel over ons gezegd en geschreven en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet.
We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan op ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn."

Documentaire

Villerius heeft de kinderen inmiddels meerdere keren ontmoet. "Dit is een verhaal dat natuurlijk ieders voorstelling te boven gaat. Uitleg over hun ervaringen laat zich niet vangen in een snelle reactie, een quote in het nieuws en zelfs niet in een uitgebreid interview in een krant."
Ze vervolgt: "Als mij iets duidelijk is geworden tijdens onze ontmoetingen, dan is het wel dat niets is wat het lijkt en dat het nog veel complexer is dan iedereen wellicht dacht. Ik denk dat het goed is dat de kinderen er in deze kwetsbare situatie, waarin er veel druk op hen wordt gelegd, voor hebben gekozen om hun verhaal eenmalig, gedetailleerd en vooral, op hún tempo te doen", aldus de documentairemaakster.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.