Waarom een haarwerk zo belangrijk is volgens de 14-jarige Mynke

De 14-jarige Mynke uit Boekelo werd een jaar geleden ziek. Ze moest vaak overgeven en bleek een hersentumor te hebben. Vele onderzoeken en vijf operaties waren er nodig om de tumor helemaal weg te halen. Door alle behandelingen werd Mynke kaal, maar inmiddels heeft ze mooie, lange, gedoneerde lokken. "Alles staat mooier met lang haar."

Ondanks alle ellende is Mynke ontzettend positief. Als haar wordt gevraagd hoe het nu met haar gaat, zegt ze lachend: "Het gaat hartstikke goed, volgens mij is er niks wat niet goed gaat." Mynke vecht elke dag voor haar herstel en brengt per week vele uren door in revalidatiecentrum Roessingh. 

Onderzoeken en operaties

De 14-jarige heeft het afgelopen jaar namelijk veel moeten doorstaan. Onderzoeken, radiotherapiebehandelingen en vijf operaties. "Je hoort er eigenlijk met één operatie van af te zijn, maar ik kreeg nog een bloeding en moest een drain. Toen werkte die drain niet en moest ik nóg een drain", vertelt ze terwijl ze haar schouders optrekt.

Het einde van Mynkes behandeltraject is nog niet in zicht. "Ik moet nog heel veel chemo's en daarna ben ik klaar. Dat duurt nog tot 24 juli 2020." Maar als ze haar haarwerk draagt, voelt ze zich een beetje minder ziek. "Er zijn altijd mensen die je aankijken als je kort haar hebt, maar ik heb nu lang haar."

Overijssel in Actie

Dit verhaal is onderdeel van Overijssel in Actie. Een van onze goede doelen is Stichting Haarwensen. We zoeken nog altijd mensen die haar en/of geld willen doneren. Daarom heeft Mynke een boodschap aan iedereen die lange, ongekleurde lokken heeft: "Als je lang haart hebt, doneer alsjeblieft. Want het is heel fijn voor ons." 

Op woensdag 18 december 2019 organiseert RTV Oost een knipdag. We roepen iedereen op die minimaal dertig centimeter ongekleurd wil doneren, langs te komen bij de aangesloten kapsalons. Deze kapsalons worden later nog bekendgemaakt. Spaar tot die tijd je haar, en maak kinderen blij die door ziekte hun eigen haar moeten missen.

Kijk op deze pagina voor alle informatie over haar doneren en Stichting Haarwensen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: