nieuws

'Activiteiten De Strip op vliegbasis Twenthe kunnen mogelijk doorgaan'

Uitzicht vanaf de luchtverkeerstoren
Uitzicht vanaf de luchtverkeerstoren © Technology Base
De activiteiten op en rond De Strip op de voormalige vliegbasis Twenthe kunnen mogelijk toch doorgaan. De Raad van State beslist daar binnen twee maanden over, zo bleek vandaag tijdens een zitting.
De Raad vernietigde in juli van dit jaar het bestemmingsplan voor deze activiteiten vanwege de stikstofproblemen, maar de al eerder verleende omgevingsvergunning voor die activiteiten wordt daar niet door geraakt.

Werkgebied

De stichting Lonnekerberg en omgeving bestreed de vergunning vandaag bij de Raad, maar misschien wordt de stichting buitenspel gezet. Voor de Raad is het de vraag of het werkgebied van de stichting ver genoeg reikt.

Valt De Strip daarbuiten, dan mag de stichting daarover niet procederen. De gemeente Enschede leidt uit de statuten van de stichting af dat het werkgebied beperkt is. Een woordvoerder van de stichting stelt dat De Strip op de flank van de Lonnekerberg ligt en dus deel is van zijn werkgebied.

Vergunning

Daarnaast werkt de stichting volgens zijn statuten aan de bescherming van meerdere aansluitende natuurgebieden in de omgeving van de Lonnekerberg. Zet de Raad de stichting niet buitenspel, dan worden alle bezwaren van de stichting door de Raad beoordeeld.
In dat geval sneuvelt de vergunning vrijwel zeker, omdat de activiteiten op De Strip een toename veroorzaken van stikstof bij het Lonnekermeer. De vergunning moet volgens de stichting ook worden vernietigd vanwege teveel lawaai en aantasting van het leefgebied van bijzondere vleermuizen.

Vleermuizen

De advocate van de gemeente wimpelt het probleem van de vleermuizen weg. Ze zouden niet gevoelig zijn voor het lawaai van de festivals en autoraces op De Strip. Verder klaagt de stichting over de ruime vergunning die teveel toelaat. "Het is een herrieberg", zegt een woordvoerder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.