nieuws

Enschede krijgt toch veelbesproken 'beschermd wonen' in Broekheurnerborch

Protest tegen de komst van de clienten RIBW
Protest tegen de komst van de clienten RIBW © RTV Oost
Ondanks de weerstand van wijkbewoners heeft Enschede toch een vergunning verleend voor het 'beschermd wonen' voor 37 woonplekken in de wijk Wesselerbrink. Onder voorwaarde van 24-uursbegeleiding, een 'omgevingsbeheergroep' en geen 'forensische' bewoners - zoals tbs'ers - is de vergunning verleend aan woningcorporatie Domijn.
Al eerder kondigde de bewonerscommissie Bijvank-Noord desnoods naar de bestuursrechter te gaan om de huisvesting van mensen in 'psychosociale problemen' in Broekheurnerborch tegen te gaan. De buurt is bang voor de mogelijke overlast die die huisvesting met zich meebrengt. 

Voorwaarden in vergunning

Onder een aantal voorwaarden heeft de gemeente nu toch de vergunning afgegeven. Zo zal er 24-uurs begeleiding zijn voor de bewoners. Daarnaast wordt er een 'omgevingsbeheergroep' ingesteld waarin onder meer buurtbewoners, de wijkagent, het stadsdeelmanagement en wellicht anderen zitten.
Ook zal er wekelijks een inloopspreekuur voor de buurt worden gehouden. Daarnaast worden er geen cliënten vanuit 'forensische instellingen' geplaatst, dus ook geen cliënten met tbs. 

Lange wachtlijst voor 'beschermd wonen'

Volgens verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt staan er ruim honderd mensen op de wachtlijst voor 'beschermd wonen' van het RIBW (Regionale Instelling voor begeleid en beschermd wonen). Hij vindt dat Enschede als centrumgemeente haar "verantwoordelijkheid moet nemen".
Wijkwethouder Arjan Kampman verwacht nog wel bezwaren tegen de verleende vergunning. Hij gaat er vanuit dat met de 'gefaseerde' plaatsing van de bewoners en alle andere voorwaarden in de vergunning de zaken goed geregeld zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.