Restanten V1-raket gevonden bij werkzaamheden aan A1 bij Deventer

Bij werkzaamheden aan de A1 bij Deventer zijn mogelijk onderdelen van een V1 gevonden. Dat is de voorloper van een kruisraket. Het explosief werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt om de geallieerden en Groot-Brittannië te bestoken.

Bouwbedrijf Heijmans vond de onderdelen van het onbemande vliegtuig afgelopen zomer tijdens graafwerkzaamheden voor de verbreding van de A1. Het werk werd gelijk stilgelegd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld. Die stelde vast dat het waarschijnlijk om een V1 gaat. 

Een V1 is een onbemand wapen dat werd uitgerust met explosieve lading dat explodeerde bij inslag, een soort 'raket' dus. Het wapen werd veel gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eens in de vijftien à twintig jaar wordt er in Nederland een V1 gevonden.

Het gebied waar de onderdelen zijn gevonden, is ongeveer 15 bij 15 meter. De EOD moet nog onderzoeken wat er precies allemaal in de grond ligt. Wel heeft de opruimingsdienst uitgesloten dat het vliegtuigje een gevaar vormt voor de omgeving.

Uit onderzoek bleek namelijk dat de bodem niet is verontreinigd door spring- of brandstof. De werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg gaan dan ook gewoon door.

Geen risico

De planning is om het wapen in februari of maart volgend jaar te verwijderen, vanwege de gunstige weersomstandigheden. Omwonenden kunnen hinder ondervinden van de ruiming, daarom organiseren de gemeenten Voorst en Deventer in februari informatiebijeenkomsten.

Het gebied rondom het V-wapen is afgezet door het bouwbedrijf. Het is niet mogelijk om een kijkje te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: