nieuws

Oliespoor op de IJssel tussen Deventer en Gorssel verdwijnt binnen enkele uren

Oliespoor op de IJssel tussen Deventer en Gorssel
Oliespoor op de IJssel tussen Deventer en Gorssel © Jasper Hutten
Het kilometerslange oliespoor dat vanmiddag werd ontdekt tussen Deventer en Gorssel zal vanzelf binnen enkele uren oplossen in de lucht. Dat concludeert Rijkswaterstaat, die daarom ook geen opruimactie start.
Het oliespoor is ruim tien kilometer lang, blijkt uit onderzoek van het overheidsorgaan. Onder meer met drones is het spoor in kaart gebracht. Hoe de olie op het water is beland, is nog onduidelijk. Rijkswaterstaat doet daar de komende dagen onderzoek naar.

Mengsel

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt tegen de NOS dat het om een mengsel van vet en olie gaat. "Dat is lichter dan water, waardoor het blijft drijven."
Er wordt geen opruimactie gestart. "Door de stroming van de IJssel verspreidt het zich snel, wordt het een steeds dunner laagje en daardoor gaat de verdamping ook steeds sneller", legt de woordvoerder uit.  
Oliespoor van ruim tien kilometer drijft op IJssel

Milieuschade?

De olie op het water zou voor zover bekend geen gevolgen hebben voor het milieu. GroenLinks in Overijssel is daar niet zeker van en wil van het provinciebestuur weten of er inderdaad geen milieuschade is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.