Martine Smeets revancheert zich met handbalsters op WK met zege op Angola

Martine Smeets
Martine Smeets © Orange Pictures
De Nederlandse handbalsters hebben de tweede wedstrijd op het WK in Japan wel tot een goed einde gebracht. Waar zaterdag nog verrassend werd verloren van Slovenië, werd Afrikaans kampioen Angola vanochtend in Kumamoto met 35-28 verslagen.
Martine Smeets uit Geesteren maakte opnieuw haar opwachting en Annick Lipman uit Zwolle moest opnieuw plaatsnemen op de tribune. Nederland bouwde in de eerste helft geleidelijk een voorsprong op en via 6-3, 10-6 en 15-11 liep het uit naar een ruststand met vijf punten verschil: 17-12. Daarin was Smeets één keer trefzeker.
Na rust liep Nederland al snel uit naar 20-13, maar zag het Angola terugkomen tot drie punten verschil: 25-22. Met tien minuten te gaan was het echter alweer 30-24. Uiteindelijk werd het dus 35-28. Smeets wist in de tweede helft nog drie keer te scoren.

Vervolg poule

Morgenochtend is Cuba de derde tegenstander in de poule. Donderdag en vrijdag volgen nog Servië en Noorwegen. De nummers één tot en met drie plaatsen zich voor de tweede ronde.

Olympische Spelen

Bondscoach Mayonnade wil met zijn ploeg op het WK bij de beste zes eindigen. In dat geval is er reëel uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De handbalsters hebben op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille gewonnen: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde.