nieuws

Nicole uit Holten naar Taiwan om gorilla's te laten paren; 'Een spannende trip'

De gorillavrouwtjes Iriki en Tayari krijgen deze week vertrouwd bezoek in hun nieuwe verblijf in Taiwan. Nicole Brands uit Holten reist hen achterna om de kennismaking met een gorilla-mannetje soepel te laten verlopen.
Brands werkt bij de Apenheul in Apeldoorn en kent de twee achtjarige vrouwtjes al vanaf hun geboorte. "Een maand geleden hebben ze de geboortegroep op de Apenheul verlaten en zijn naar Taiwan gebracht. Daar gaan ze nu kennismaken met een gorilla-mannetje en ik ga dat samen met een collega begeleiden."

Populatie gezond houden

De twee gorilla-dames worden uiteindelijk geacht zwanger te raken in Taiwan, ver van huis. De dieren worden vanuit de Apenheul uitgewisseld om de populatie gezond te houden. "De kennismaking zal eerst met imponerend gedrag van het mannetje gepaard gaan. Slaan op de borst bijvoorbeeld. Wij controleren Iriki en Tayari onder meer op stress. Voor hun is het heel fijn dat er twee vertrouwde verzorgers in de buurt zijn met de kennis om hun te helpen."
"We hebben goede hoop en vertrouwen dat er uiteindelijk jonge gorilla's geboren worden", zegt Nicole Brands, die de trip zelf als spannend ervaart. "Een onbekend land, een andere cultuur en ook een andere dierentuin. Maar het is natuurlijk ook een vreugdevolle trip, alles voor het goede doel."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.