Twentse werkloosheid voor het eerst onder landelijk gemiddelde sinds textiel-gloriedagen

Een mijlpaal voor de regio Twente. Voor het eerst sinds de jaren '60, toen de textielindustrie vertrok, ligt het werkloosheidspercentage onder het landelijk gemiddelde; 3,4 procent in Twente tegenover 3,5 procent landelijk. Dat concludeert Twente Board op basis van eigen onderzoek.

Twente Board brengt jaarlijks onder meer de werkloosheid, vergrijzing en economische groei van de regio in kaart. Algemene conclusie voor 2019: het gaat Twente voor de wind.

Economie groeit harder dan landelijk gemiddelde

Zo groeide de Twentse economie in de periode 2015-2018 harder dan het Nederlands gemiddelde; +13,2 procent tegenover +12,2 procent landelijk. Maar het meest opvallende cijfer voor 2019 is toch het werkloosheidspercentage.

Dat duikt namelijk voor het eerst in zestig jaar onder het landelijk gemiddelde. Momenteel telt Twente zo’n elfduizend werklozen, begin 2017 waren dat er nog negentienduizend. Ondertussen nam de vraag naar werknemers flink toe: vorig jaar kwamen er negenduizend banen bij.

De economische ontwikkeling pakt ook positief uit voor kwetsbare groepen, concludeert Twente Board. Het aantal bijstandsgerechtigden daalde het afgelopen jaar net zo snel als in beide voorgaande jaren opgeteld.

Weinig Tukkers met andere nationaliteit

Wat verder opvalt, is dat Twente relatief weinig 'internationals' telt; zo heeft slechts 3,7 procent van de Twentenaren een andere nationaliteit. In Nederland als geheel is dat 6,3 procent. Er werken naar verhouding vooral weinig Britten en Polen in Twente.

En daar liggen kansen, vindt Braaksma. "Door het economische succes van Twente, wordt de uitdaging om voldoende geschikte mensen te vinden steeds groter. Twente heeft relatief weinig internationale kenniswerkers, hier liggen dus kansen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ondernemend Overijssel Twente Board Nieuws
Deel dit artikel: