Strafrechtelijk onderzoek naar overschrijding geluidsnormen bij diepboring

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is strafrechtelijk onderzoek gestart naar overtredingen bij het boren naar een nieuw gasveld. Het gaat om overschrijding van de geluidsnormen in Noordwolde, net over de grens met Friesland. Gaswinner Vermilion heeft daar in de afgelopen weken twaalf keer de geluidsregels overschreden. 

Dit is bevestigd door de woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Het is het vierde lopende onderzoek naar overtredingen in de mijnbouw in onze regio. Het OM kijkt ook al naar overtredingen die Vermilion heeft begaan met versnelde gaswinning in Vinkega en in Wapse nabij Diever. In deze gevallen zou het Canadese bedrijf substantieel meer en sneller gas hebben gewonnen dan de vergunningen toelaten. Een vierde onderzoek loopt naar strafrechtelijke overtredingen bij mijnbouw activiteiten in Hardenberg.

Hels kabaal

Vorige week kwam een Facebook filmpje in de media waarop te horen is hoeveel kabaal er wordt gemaakt bij een diepboring van gaswinner Vermilion. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legde een last onder dwangsom op van 50.000 euro per overtreding.

SodM had tot dan toe al twaalf geluidsovertredingen geconstateerd. Bij iedere volgende overtreding ontvangt het bedrijf een dwangsom van 50.000 euro met een maximum van 600.000 euro.


Het OM onderzoekt de kwestie rond versnelde gaswinning in Diever al sinds 2017. Eerder werd gemeld dat dat strafrechtelijk onderzoek is afgerond en dat het OM bezig was met het bepalen van de strafmaat. Volgens woordvoerder Nijhof van het OM heeft de Officier van Justitie laten weten dat dat onderzoek nog steeds gaande is.

De velden in Diever, Vinkega, Noordwolde en Nijensleek liggen net over de grens van Overijssel met Friesland en Drenthe. Ze zijn onderdeel van een gebied van negen gasvelden, die deels met elkaar in contact staan. Samen vormen ze één groot risicogebied dat drie provincies overstijgt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: