Waardering voor jonge mantelzorgers in Dalfsen omlaag: van 100 naar 25 euro

De gemeente Dalfsen wil de financiële waardering voor jonge mantelzorgers verlagen. Waar Dalfser jongeren nu nog 100 euro als tegemoetkoming krijgen, wordt dat straks 25 euro, tot een maximum bedrag van 200 euro per adres.

Een meerderheid van de raadsleden steunde vanavond tijdens de raadscommissie het collegevoorstel van deze aanpassingen. De vergoeding zal worden uitgereikt middels een lokale-ondernemersbon. 

'100 euro te hoog'

Volgens wethouder Jan Uitslag hebben jongeren tijdens een evaluatie van de mantelzorgwaardering zelf aangegeven dat een bedrag van 25 euro goed aansluit bij hun behoeftes.

De huidige beloning van honderd euro kan dus volgens het college om die reden omlaag. Maar dat is een beredenering waaraan gemeentelijke partijen PvdA, ChristenUnie en VVD twijfelen. 

Iets extra's

De gemeente geeft aan de inzet voor familieleden, vrienden of buren te waarderen. Met name kinderen wil ze daarom iets extra's bieden. Voor hele jonge mantelzorgers, tot de leeftijd van 12 jaar, wordt eens per jaar een activiteit georganiseerd.

De jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kunnen een bon aanvragen, die straks dus een waarde heeft van 25 euro. De mantelzorgwaardering voor personen boven de 18 blijft honderd euro. Begin december neemt de gemeenteraad een beslissing over de aanpassingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Dalfsen Vechtdal mantelzorg Nieuws
Deel dit artikel: