nieuws

Koning luistert naar boerengezin tijdens werkbezoek aan Raalte

Tientallen mensen stonden vanochtend klaar om koning Willem-Alexander welkom te heten in Raalte. De koning kwam naar Raalte om te praten over het werk van de lokale overheid, zoals de samenwerking met andere gemeenten en de rol van de gemeenteraad. Ook nam hij even kort tijd om te luisteren naar een boerengezin dat aandacht vroeg voor de problemen van boeren.
De koning leek vanochtend verrast door het publiek, dat met vlaggetjes klaarstond voor het gemeentehuis: "Ik dacht dat dit gewoon een rustig werkbezoek was."

Gesprek met boerin

Het gesprek met het Drentse boerengezin duurde kort. De boerin dreigt haar bedrijf te verliezen omdat ze moet afschalen. De koning toonde zich meelevend, maar gaf ook aan dat er weinig is dat hij voor ze kan doen. 

Burgers en overheid dichter bij elkaar

In het gemeentehuis praatte de koning onder meer over het betrekken van de inwoners bij de uitvoering van het gemeentebeleid zoals bij de energietransitie.
Verschillende plaatselijk belang vertegenwoordigers waren aanwezig om te vertellen over hun contacten met de gemeente. Renate Grefelman van Plaatselijk Belang Luttenberg was toch een beetje nerveus dat ze de koning sprak. "Maar hij is ontzettend leuk om mee te praten, hij is geïnteresseerd en duidelijk goed voorbereid. We konden hem vertellen dat tegenwoordig de gemeente veel meer naar de inwoners luistert. Dat je samen optrekt in de besluitvorming."

Werk raadsleden zwaarder

Het werkbezoek werd afgesloten met een ontmoeting met leden van de gemeenteraad, die met de koning in gesprek gingen over hun rol en taken als volksvertegenwoordiger. Egbert des Daas en Alexander Kreule vertelden de koning dat het raadswerk erg veranderd is de laatste jaren. "Je gaat veel meer naar de mensen toe, het kost ook veel meer tijd. Als je een jong gezin hebt, is de combinatie nog wel eens lastig. Maar het is belangrijk werk."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.